«Αδειάζουν» από αυτοκίνητα οι δρόμοι του Πειραιά - Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το Σ.Β.Α.Κ.


Στις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας συμμετείχαν 55 φορείς της πόλης, 760 πολίτες, οι όμοροι Δήμοι και οι Δημοτικές  Κοινότητες.

  • 7/2/2023

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Το στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση του συστήματος μετακινήσεων και μεταφορών στην πόλη, έχει στο επίκεντρο την προώθηση και διάδοση μορφών κινητικότητας που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης.

Στόχος του Σ.Β.Α.Κ. είναι να γίνουν οι πόλεις περισσότερο βιώσιμες, σύγχρονες και ανθρώπινες.

  • Να περιοριστεί το αυτοκίνητο
  • Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράνομη στάθμευση ειδικά στις ράμπες ΑΜΕΑ
  • Να λυθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα
  • Να δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης για τους πολίτες

Παράλληλα το Σ.Β.Α.Κ. προβλέπει την ενίσχυση και την αξιοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και Σταθερής Τροχιάς, της Δημοτικής Συγκοινωνίας, του ποδηλάτου και της ηλεκτροκίνησης, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς, τα παιδιά και τα ΑΜΕΑ, με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, την κατασκευή πεζοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Σ.Β.Α.Κ. είναι ότι δεν εκπονούνται από ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά προϋποθέτουν τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας: των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και των οργανώσεων, ακόμα και των απλών πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τελική διαμόρφωση του Σ.Β.Α.Κ. είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων διαβουλεύσεων με φορείς και πολίτες του δήμου. Αναλυτικότερα στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν 55 φορείς της πόλης και 760 πολίτες, οι όμοροι Δήμοι και οι Δημοτικές  Κοινότητες.

Σημειώνεται πως για να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ βασική προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση του Σ.Β.Α.Κ., ενώ τα όποια έργα γίνονται στον δήμο από άλλους φορείς, όπως π.χ. στο λιμάνι προϋποθέτουν τη συμφωνία τους με το Σ.Β.Α.Κ.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, από τον συγκοινωνιολόγο-μελετητή κ. Θοδωρή Μαυρογεώργη.