Αυτόνομο αγωνιστικό όχημα πέφτει σε τοίχο (Video)


Οι δοκιμές με ένα αγωνιστικό όχημα που διαθέτει σύστημα αυτόνομης οδήγησης έδειξαν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία ακόμη απέχει πολύ από την ικανοποιητική εφαρμογή της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 30/10/2020

H ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης στα επιβατικά οχήματα (ή και στα φορτηγά για τον τομέα των μεταφορών) είναι μια διαδικασία η οποία μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι σκέφτηκαν να την εφαρμόσουν και στους αγώνες αυτοκινήτου. Εκεί, ο οδηγός δεν θα είναι άμεσα συμμετέχων στην κίνηση του οχήματος με το κλασικό τρόπο που ξέρουμε. Αντ’ αυτού θα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός στην επιστήμη των υπολογιστών και στην ανάπτυξη του αντίστοιχου λογισμικού, χωρίς καν να έχει καθίσει σε μπάκετ αγωνιστικού οχήματος ούτε μία φορά στη ζωή του.

Η προσπάθεια που έχει ονομαστεί με την χαρακτηριστική λέξη «Roborace» στοχεύει σε αυτό. Να γίνονται αγώνες αυτοκινήτων που διαθέτουν σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Οι δοκιμές έχουν αρχίσει ήδη αλλά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, προς το παρόν. Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε την προσπάθεια της ομάδας «SIT Acronis Autonomous», το όχημα της οποίας συγκρούστηκε στο προστατευτικό τοιχίο της πίστας, «θεωρώντας» ότι η δεξιά καμπή εμπρός του ήταν στροφή με την ίδια φορά.

Ως γνωστόν, οι αγώνες αυτοκινήτου ανέκαθεν συνέβαλαν στην εξέλιξη συστημάτων και τεχνολογιών που προσφέρουν στην ασφάλεια και την άνεση όλων υμών, με τη μεταφορά τους στα οχήματα μαζικής παραγωγής. Το ίδιο πιθανότατα θα γίνει και με την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης. Ωστόσο, αυτό θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο απ’ όσο κάποιοι ανέμεναν αρχικά.