Αγορά μεταχειρισμένου: Ποιά μοντέλα έχουν "πειραγμένα" χιλιόμετρα στο κοντέρ


Ανεξάρτητη έρευνα που έγινε σε 700.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ξεχωρίζει τα μοντέλα που επιλέγουν συχνότερα οι έμποροι και παραποιούν τα οδόμετρά τους. Ποια εταιρεία κατέχει τη μερίδα του λέοντος;

  • 19/1/2022

Φως στον εφιάλτη κάθε υποψήφιου αγοραστή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έρχεται να ρίξει μία πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε το carVertical, παρουσιάζοντας τα μοντέλα που δέχονται πιο συχνά παρεμβάσεις στον αριθμό των χιλιομέτρων που έχουν διανύσει από επιτήδειους της αγοράς.

Είναι κοινό μυστικό πως τα γυρισμένα χιλιόμετρα είναι συχνό φαινόμενο στην αγορά των μεταχειρισμένων, το οποίο έχει ως στόχο την αύξηση της αξίας του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια το μεγαλύτερο κέρδος του εμπόρου. Αυτή η ενέργεια στη χώρα μας αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με τις διατάξεις περί απάτης.

Η έρευνα αφορά το διάστημα Νοέμβριος 2020 – Νοέμβριος 2021 και χρησιμοποιήθηκαν ως δείγμα περισσότερα από 700.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προερχόμενα από 18 διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρωσία μέχρι και οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη σχετική λίστα ωστόσο τα στοιχεία είναι αρκετά ενδιαφέροντα για όσους σκοπεύουν να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο που θα προέρχεται από μία εκ των παραπάνω χωρών.

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτει είναι ότι οι επιτήδειοι επιλέγουν συχνότερα ακριβά μοντέλα αντί για πιο προσιτές επιλογές, όπου το περιθώριο κέρδους μειώνεται σημαντικά. Την ίδια στιγμή όσο πιο παλιό είναι το όχημα τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να δεχθεί παρέμβαση στο οδόμετρό του. Είναι λογικό, άλλωστε, αφού και τα νέα αυτοκίνητα αφενώς δεν έχουν προλάβει να κινηθούν πολύ, αφαιρέρου συνοδεύονται με δύο διαγνωστικά όπου με ειδικό software μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα κάθε παραποίηση. Η χρονική περίοδος που… χτυπάει κόκκινο συναγερμό μέσα από τα στοιχεία αφορά μοντέλα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2006 και 2016.

Τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τις εταιρίες που επιλέγονται πιο συχνά κατέχει η BMW που βλέπει στην πρώτη εικοσάδα να υπάρχουν 8 μοντέλα της, ενώ την ίδια στιγμή κατέχει και τις δύο πρώτες θέσεις με τη M5 και τη Σειρά 7. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Subaru Outback, Audi R8 και BMW Σειρά 6.

Αναφορικά με το καύσιμο, όπως τονίζεται, τα μοντέλα με πετρελαιοκινήτηρες δέχονται πιο συχνά παρεμβάσεις και αυτό συμβαίνει επειδή από κατασκευής αντέχουν πολύ περισσότερο και έτσι καταγράφουν πολύ υψηλούς αριθμούς στο οδόμετρο που ρίχνουν την τιμή του αυτοκινήτου και μειώνουν το κέρδος του πωλητή.

Πηγή: carVertical