Ακούστε το νέο Cosworth V12 του Τ.50 στις 8.000 rpm! (βίντεο)


Η μέρα που θα παρουσιαστεί το νέο υπεραυτοκίνητο του Gordon Murray πλησιάζει. Και, σιγά, σιγά, παίρνουμε μία γεύση από αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

  • Μιχαλης Κατωπόδης
  • 29/7/2020

Για ένα ατμοσφαιρικό V12 σύνολο που έχει κόφτη στις 12.100 στροφές, οι 8.000 rpm ανήκουν μάλλον στη μεσαία περιοχή λειτουργίας του. Από την άλλη, όμως, κάθε πότε ακούτε τον ήχο ενός V12 και μάλιστα σε στροφές που ούτε καν μπορεί να διανοηθεί το δικό σας αυτοκίνητο;

Το συγκεκριμένο βίντεο ανέβηκε στο Instagram από την Gordon Murray Automotive, την εταιρία του γνωστού μηχανικού και σχεδιαστή. Μάλιστα ακολουθείται και από μία έξυπνη πρόταση, «Οι στροφές ανεβαίνουν: Πιάσαμε τις 8.000rpm και έχει ακόμα άλλες 4.100rpm». Ίσως σε κάποιους αυτό να φαίνεται εύκολο, μιλάμε όμως για το πιο πολύστροφο σύνολο V12 που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Η βοήθεια της Cosworth στην εξέλιξη του εν λόγω κινητήρα, είναι προφανώς καταλυτική. Με θαυμασμό οι σχεδιαστές του δεν αναφέρουν μόνο τα νούμερα της ισχύος και της ροπής (που ανέρχονται σε 663 PS και 467 Nm) αλλά αντίστοιχα το γεγονός ότι μπορεί να βρεθεί από το ρελαντί στον κόφτη μέσα σε μόλις τρία δέκατα του δευτερολέπτου! Περισσότερα για τον κινητήρα και το ίδιο το αυτοκίνητο μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο άρθρο μας εδώ.

Επιστρέφοντας στα του ήχου, θα δεχτούμε ότι η συμπίεση των social media κόβει πολύ από την παραγόμενη απόλαυση. Αυτό που καταλήγει στα αυτιά μας δεν θυμίζει σε πολλά εκείνους τους παλαιούς V12 της Formula 1 (παρότι θα το θέλαμε…), ένα σχετικό δέος όμως καταφέρνει να το προκαλέσει.

v12 cosworth