Ακυρώθηκε πώληση Ferrari Purosangue σε 47χρονο, επειδή δεν είναι VIP ή top πελάτης


Η προκαταβολή των 20.000 ευρώ, που κατατέθηκε προ διετίας, δεν στάθηκε αρκετή για να διατηρηθεί η συμφωνία πώλησης και ο επικείμενος αγοραστής οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 7/11/2022

Η Ferrari Purosangue, το πρώτο SUV στην ιστορία της θρυλικής μάρκας, έγινε περιζήτητη πριν καλά-καλά παρουσιαστεί στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι προπαραγγελίες «χτύπησαν κόκκινο», με αποτέλεσμα 24 ώρες μετά η Ferrari να βάλει φρένο. Θέλοντας να εξασφαλίσει τη μοναδικότητά της, θα την περιορίσει σε συνολικά περίπου 15.000 αντίγραφα στη διάρκεια της 5ετίας που θα παράγεται.

Ωστόσο, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση, έβαλε προτεραιότητα. Θα ικανοποιήσει πρώτα τις παραγγελίες των VIP και κορυφαίων πελατών της και στη συνέχεια, αν «περισσέψουν» αντίγραφα, θα διατεθούν στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Αυτή της η επιλογή δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα με έναν πελάτη από την Ολλανδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Eindhovens Dagblad», ένας πλούσιος επιχειρηματίας, ονόματι Marcel Wulms, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των πουλερικών και των αυγών, είναι φανατικός οπαδός της Ferrari. Το 2020, μόλις κυκλοφόρησαν τα πρώτα σκίτσα της Purosangue, ο 47χρονος Ολλανδός έσπευσε σε μία αντιπροσωπεία της θρυλικής εταιρείας στη χώρα του, ονόματι «Munsterhuis Sports Cars» και έδωσε προκαταβολή 20.000 ευρώ για να «κλειδώσει» την απόκτησή της. Δε χρειάστηκε καν να περιμένει να δει την τελική της μορφή, τα χρώματα και τις εκδόσεις. Ο έμπορος, από την πλευρά του, είχε δεσμευτεί ότι θα του παρέδιδε την 7η Purosangue που θα έφερνε από την Ιταλία.

Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την παρουσίαση του SUV, ο Wulms ενημερώθηκε από τον έμπορο ότι η κράτησή του ακυρώνεται. Αιτία; Ότι δεν είναι VIP, ούτε έχει στο γκαράζ του άλλα μοντέλα του brand για να λογίζεται ως κορυφαίος πελάτης. Ο αντιπρόσωπος, μάλιστα, του ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να αποφασίσει πού θα πουλήσει τις περίπου 40 Purosangue που θα φτάσουν στην έκθεσή του μέσα στην επόμενη 5ετία, γιατί «αυτό το αποφασίζει η Ferrari και η επιθυμία της είναι νόμος».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ενοχλημένου Ολλανδού, στον πελάτη του προσφέρθηκαν αρχικά 60.000 ευρώ και στη συνέχεια 80.000 ευρώ για να δεχθεί την ακύρωση της συμφωνίας που είχε κάνει και να μην «επιμείνει» στην αγορά του πολυτελέστατου SUV, το οποίο στη χώρα του αναμένεται να έχει αρχική τιμή 407.000 ευρώ. Μάλιστα, η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμα και στις 650.000 ευρώ στο πιο πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού.

Ο Wulms αρνήθηκε την προσφορά και κινήθηκε νομικά κατά του εμπόρου μέσω της εταιρείας του, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να καταλήξουν στα δικαστήρια. Στην ακρόαση που έγινε ενώπιον Ολλανδού δικαστή, η πλευρά του εμπόρου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει οριστικό συμβόλαιο αγοράς του αυτοκινήτου, από τη στιγμή που δεν είχαν οριστεί βασικά στοιχεία όπως η τιμή, το χρώμα και η παράδοση. «Ακόμα και ο ίδιος ο Wulms θα μπορούσε να ακυρώσει την παράδοση αν δεν του άρεσε το μοντέλο», υποστήριξε η νομική πλευρά του εμπόρου.

Η πλευρά του 47χρονου απέρριψε κάθε προσπάθεια για συμβιβασμό και ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ στον έμπορο για κάθε ημέρα που δεν παραδίδεται η Purosangue στον πελάτη του, από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει στην αγορά, με μέγιστο ύψος προστίμου τις 250.000 ευρώ. Πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστή μέσα στις επόμενες 8-10 μέρες.

Πηγή: ED