Αλέξανδρος Λιώκης: «Στο motorsport, η λειτουργικότητα προηγείται της ομορφιάς στη σχεδίαση» (video-photos)


Ο υπεύθυνος εξωτερικής σχεδίασης της Alfa Romeo Tonale, Αλέξανδρος Λιώκης, περιέγραψε το «ταξίδι» από το πρώτο σκίτσο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

  • 22/10/2022

Ένας από τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι ο Αλέξανδρος Λιώκης. Πρόκειται για τον Lead Exterior Designer της Alfa Romeo Tonale, που ανήκει στο Centro Stile Alfa Romeo.

Όντας υπεύθυνος για την πανέμορφη εξωτερική σχεδίαση του νέου SUV της ιταλικής φίρμας και έχοντας καταφέρει να «κερδίσει» την εμπιστοσύνη των γειτόνων μας, μοιράστηκε τις εμπειρίες του με τους φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, στην Ημερίδα «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργάνωσε το περιοδικό «CAR AND DRIVER», με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Θέλει μεγάλη αποφασιστικότητα, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς. Είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός, χρειάζεται πάρα πολλές θυσίες και ώρες δουλειάς. Θέλει να αφιερώσεις πολύ μεγάλο μέρος της ζωής σου στο σκοπό που έχεις θέσει», ανέφερε αρχικά.

Οι δυσκολίες που συνάντησε ήταν αρκετές: «Δεν είναι εύκολο να μπεις στο χώρο και να τους πείσεις. Εμείς ξεκινάμε από πιο χαμηλά, γιατί δεν υπάρχουν σπουδές ανάλογες στην Ελλάδα ή αυτοκινητιστική κουλτούρα. Μετά είναι στο χέρι σου, με αρωγό το πάθος και πόσο το θέλεις, ώστε να τους ξεπεράσεις και να τους δείξεις τη δική σου άποψη και να σε εμπιστευτούν και να δημιουργήσεις κάτι όπως η Tonale».

Ο κ. Λιώκης παρουσίασε, συνοπτικά, τη «διαδρομή» του σχεδιασμού ενός αυτοκινήτου όπως η Alfa Romeo Tonale: «Όταν ξεκίνησε το project δεν είχα άσπρες τρίχες. Σαφώς είναι ομαδική δουλειά, ο εξωτερικός σχεδιασμός ξεκίνησε από μένα, αλλά μετά περνά από 40 κύματα, κανονισμοί, σχεδιαστές, κατασκευές, πολλές αποφάσεις της διοίκησης πχ για τα λεφτά που θέλουν να επενδύσουν. Είναι πολύ μακρύ το ταξίδι από το πρώτο σκίτσο μέχρι το τελικό προϊόν».

Η συμβουλή του για τους φοιτητές που δημιουργούν τα μονοθέσια με τα οποία συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Formula Student είχε θεωρητική αλλά και πρακτική διάσταση: «Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Όταν συμβαίνει αυτό, είσαι διατεθειμένος να στύψεις τον εγκέφαλό σου, να βρεις ιδέες, να επενδύσεις πάρα πολλές ώρες που βέβαια πρέπει από αλλού να τις κόψεις.

Ουσιαστικά προχωράς το hobby σου. Ειδικά στο motorsport έχει προτεραιότητα η λειτουργικότητα και μετά η αισθητική. Σαφώς μπορούμε να έχουμε όμορφα αυτοκίνητα, αλλά πρέπει να είναι λειτουργικά.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την τοποθέτησή του από το σημείο 7:58:40 του video.