Alfa Romeo Giulia SWB Zagato: Ένα «τέρας» επιδόσεων με 100 χρόνια ιστορίας (photos)


Alfa Romeo και Zagato γιορτάζουν 100 χρόνια από την πρώτη τους συνεργασία, με ένα μοναδικό μοντέλο που συνδυάζει την ιστορία, τις επιδόσεις και το απαράμιλλο στυλ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ZAGATO
  • 20/12/2022

Alfa Romeo και Zagato τράβηξαν το κάλυμμα από την πολυαναμενόμενη Alfa Romeo Giulia SWB Zagato, μια ειδική ειδική έκδοση για την 100ή επέτειο της συνεργασίας των δύο εταιρειών.

Το μοντέλο στο οποίο έχει βασιστεί η Giulia SWB είναι μία ανανεωμένη Alfa Romeo Giulia, η οποία έχει τροποποιηθεί προκειμένου το αμάξωμα να είναι μικρότερο σε μήκος, κι έτσι παίρνει δίθυρη μορφή. Στην «καρδιά» της, κρύβει έναν κινητήρα V6 ο οποίος προέρχεται από την GTAm, και συνοδεύεται από ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων.

Παρόλο που προηγούμενα δημοσιεύματα ήθελαν την Alfa Romeo Giulia SWB Zagato να είναι περιορισμένης έκδοσης, η Zagato έκανε ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μοντέλο, του οποίου το κόστος δεν έγινε γνωστό. Οι δύο ιταλικές εταιρείες ξεκίνησαν το εγχείρημά τους το 2021, 100 χρόνια μετά το πρώτο κοινό τους πόνημα, την Tipo G1

Η Giulia Quadrifoglio που «φιλοξενεί» την Giulia SWB προέρχεται από έναν Γερμανό συλλέκτη, ο οποίος έχει στην κατοχή του πολλά μοντέλα της Alfa Romeo. Η βάση του έχει σμικρυνθεί, ενώ οι προεξοχές της πλατφόρμας Giorgio, στην οποία είχε κατασκευαστεί αρχικά, έχουν αμβλυνθεί. Κάτω από το κάλυμμα του κινητήρα, «κρύβεται» ο V6 χωρητικότητας 2,9 L της GTAm, ο οποίος προσφέρει στο μοντέλο 540 PS, με την ισχύ να διοχετεύεται στους πίσω τροχούς, μέσω του μηχανικού κιβωτίου της Quadrifoglio.

Οπτικά, πρόκειται για ένα μοντέλο με εξαιρετικά επιθετικό λουκ. Οι μπροστινοί προβολείς προέρχονται από την Alfa Romeo Tonale, ενώ η κλασική γρίλια 'scudetto' της Alfa Romeo, έχει τοποθετηθεί στη μάσκα. Δύο μεγάλες πλαϊνές εισαγωγές αέρα βρίσκονται πάνω στον προφυλακτήρα, αλλά και πάνω από τη γρίλια, δίνοντας στην Giulia SWB μία ακόμα πιο «αγριεμένη» εμφάνιση.

Το σήμα της Zagato αλλά και το τριγωνικό έμβλημα της Quadrifoglio βρίσκονται στα πλαϊνά, και η Alfa Romeo έχει χρησιμοποιήσει τις ζάντες της GTAm σε ασημί χρωματισμό, ο οποίος έρχεται σε εξαιρετική αντίθεση με το πράσινο χρώμα 'Montreal Green' του αμαξώματος. Ένα σετ κίτρινων δισκόφρενων διακρίνονται πίσω από τις ζάντες. Στο πίσω μέρος, μία φωτεινή μπάρα LED υπογραμμίζει τον έντονο kamm-tail σχεδιασμό του, ο οποίος θυμίζει ιδιαίτερα τις Alfa Romeo, σχεδιασμένες από την Zagato. Ο διπλός διαχύτης και η φουσκωτή οροφή είναι τα στοιχεία-υπογραφή της Zagato.

Το εσωτερικό είναι ντυμένο με ανθρακόνημα και μαύρο δέρμα, και διατηρεί το ταμπλό και τη διάταξη της Giulia, ενώ το πράσινο κυριαρχεί και στην καμπίνα, στις ραφές και τις υπόλοιπες λεπτομέρειές της. Μία οθόνη χειρισμού του συστήματος infotainment κρύβεται πίσω από ένα μαύρο πάνελ. Το τιμόνι, το κουμπί start/stop, τα χειριστήρια και ο λεβιές ταχυτήτων είναι ίδια με αυτά της Giulia, όμως άλλα στοιχεία είναι μοναδικά σχεδιασμένα για την Giulia SWB, όπως για παράδειγμα τα χερούλια των θυρών, που είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα. Τα καθίσματα bucket είναι κατασκευασμένα επίσης από ανθρακόνημα, και φέρουν το λογότυπο 'Ζ' της Zagato.

Τον σχεδιασμό του οχήματος επιμελήθηκε ο Alejandro Mesonero, επικεφαλής του Centro Stile Alfa Romeo, και η ομάδα του, όμως η κατασκευή και παραγωγή του οχήματος πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από την Zagato. Έτσι, η εταιρεία διευκρινίζει ότι τα σήματα της Alfa Romeo έχουν τοποθετηθεί στο όχημα «αποκλειστικά για περιγραφικούς και προωθητικούς λόγους, αλλά και την επιλογή της Zagato να εμπνευστεί από την Alfa Romeo S.Z.»

«Η Alfa Romeo Giulia SWB Zagato ταιριάζει τέλεια στην ιστορική πορεία των δύο εταιρειών, των οποίων το πρώτο μέλημα ήταν και είναι να συνδυάζουν την ομορφιά με τις επιδόσεις. Η φιλοσοφία αυτής της νέας 2023 SZ είναι η ίδια με αυτήν της δεκαετίας του '60, με ένα αμάξωμα που χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την αεροδυναμική και το χαμηλό του βάρος», ανέφερε ο Mesonero.