Alpine A110 R: Εντυπωσιακά ελαφρύτερη, «απογειώνεται» με 300 PS (video-photos)


Η εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων οδηγεί σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την A110 S, με τα 0-100 km/h να έρχονται σε 3,9 sec.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ALPINE
  • 4/10/2022

Η Alpine παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης (4/10) τη νέα A110 R, με την οποία ολοκληρώνεται η σειρά A110. Και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η γαλλική φίρμα κράτησε το καλύτερο για το τέλος.

Ακραία, ελαφριά, περισσότερο εμπνευσμένη από την τεχνολογία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και «ριζοσπαστική». Αυτό, ακριβώς, που αντιπροσωπεύει το γράμμα R στην ονομασία της (radical). Η Alpine A110 R σχεδιάστηκε για να συναρπάζει στις πίστες, αλλά διατηρεί τη δυνατότητα να κυκλοφορεί στους δρόμους.

Οι Γάλλοι έδειξαν ότι δε χρειάζεται να αυξήσεις την ισχύ σε ένα ήδη γρήγορο αυτοκίνητο, όπως η A110 S, για να έχεις ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Ο turbo 4κύλινδρος κινητήρας 1,8 L εξακολουθεί να αποδίδει 300 PS στις 6.300 rpm και 340 Nm ροπής, διαθέσιμα μόλις από τις 2.400 rpm μέχρι και τις 6.000 rpm και συνοδεύεται από αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 7 σχέσεων.

Ωστόσο, η A110 R είναι ακόμα πιο γρήγορη, λόγω των βελτιώσεων που εμφανίζει σε άλλους τομείς, με πρώτο και καλύτερο το βάρος. Οι μηχανικοί έκαναν σπουδαία δουλειά και το μείωσαν στα 1.082 kg, 34 kg λιγότερα από την A110 S. Χρειάστηκε γι' αυτό η εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων, ακόμα και στις ζάντες 18 ιντσών! Πλέον, η αναλογία kg/PS είναι 3,6.

Έτσι, τα 0-100 km/h έρχονται σε μόλις 3,9 sec. (4,2 sec. η A110 S), με την τελική ταχύτητα να είναι 285 km/h. Αξιοσημείωτο ότι το εντυπωσιακό sports car χρειάζεται 21,9 sec. για το πρώτο χιλιόμετρο.

Οι βελτιώσεις δεν περιορίζονται, ασφαλώς, στο βάρος. Η αεροδυναμική σχεδίαση είναι βελτιωμένη, ώστε να υπάρχει μικρότερη αντίσταση κατά 5% και να παράγεται μεγαλύτερη κάθετη δύναμη (29 kg όταν η A110 R κινείται με την τελική της ταχύτητα). Για πρώτη φορά στη σειρά A110, πολλά εξαρτήματα, όπως το καπό, ο διαχύτης και η πίσω πλευρά (με την παντελή απουσία πίσω κρυστάλλου) έχουν επανασχεδιαστεί. Το καπό από ανθρακονήματα διαθέτει διπλές εισαγωγές αέρα και είναι κατά 2,9 kg ελαφρύτερο από το αντίστοιχο της A110 S.

Από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένο και το κάλυμμα του κινητήρα στο πίσω μέρος. Η απουσία κρυστάλλου περιορίζει, ασφαλώς, την ορατότητα προς τα πίσω, αλλά η προσπάθεια μείωσης του βάρους έχει και «κόστος». Η A110 R φορά semi-slick ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2, 215/40 εμπρός και 245/40 πίσω, με 18άρες ζάντες από ανθρακονήματα.

Η ανάρτηση έχει πιο άκαμπτη ρύθμιση, ενώ η απόσταση από το έδαφος έχει μειωθεί κατά 10 mm. Η απόσταση αυτή μπορεί να ελαττωθεί κατά επιπλέον 10 mm, χάρη στα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, όταν το sports car βρίσκεται στην πίστα. Όσο για την επιβράδυνση, φροντίζουν οι δίσκοι 320 mm της Brembo, που απάγουν πιο εύκολα τη θερμότητα για μεγαλύτερη αντοχή σε αγωνιστική οδήγηση.

Η προσοχή των μηχανικών επικεντρώθηκε και στην τελευταία λεπτομέρεια, αν βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι το νέο σύστημα διπλής εξάτμισης, που διαθέτει διπλό τοίχωμα και παράγεται με τρισδιάστατη εκτύπωση. Με αυτό τον τρόπο απομονώνει πιο αποτελεσματικά τα καυσαέρια για την προστασία των εξαρτημάτων που βρίσκονται κοντά του.

Περνώντας στο εσωτερικό, η Alpine έχει τοποθετήσει μονοκόκ καθίσματα Sabelt Track κατασκευασμένα από ανθρακονήματα. Τα καθίσματα, που αγκαλιάζουν, το σώμα είναι εξοπλισμένα με ζώνη έξι σημείων και παρέχουν μεγαλύτερη πλευρική στήριξη.

Επιπλέον, παρέχεται ενσωματωμένο σύστημα τηλεμετρίας «Alpine Telemetrics» που χρησιμοποιεί μετρητές πίεσης και ιστογράμματα για την εμφάνιση τεχνικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την πίεση του turbo, τη θερμοκρασία του κιβωτίου ταχυτήτων, τη ροπή, την ισχύ και τη γωνία του συστήματος διεύθυνσης.

Η Alpine παρουσίασε την ολοκαίνουρια A110 R σε χρώμα Racing Matte Blue, που είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στο μονοθέσιο της Formula 1. Μπλε, αλλά και κόκκινα, ανθρακονήματα και μικροΐνες. Όλα τα χρώματα και τα υλικά αντλούν έμπνευση από τα Grand Prix και τις μοναδικές αισθήσεις από την πίστα. Η οροφή από ανθρακονήματα διαθέτει γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα.

Οι παραγγελίες θα είναι διαθέσιμες από τον Νοέμβριο, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η τιμή της. Σίγουρα, πάντως, πρόκειται να είναι αυξημένη από τα 71.500 ευρώ που κοστίζει η A110 S στη Γαλλία.