Αμερικανός μείωσε κατά 13,8% την κατανάλωση του Subaru του με... απίστευτη πατέντα! (video)


Ενας Αμερικανός χρησιμοποίησε τις γνώσεις του στην αεροδυναμική για να κάνει πιο οικονομικό το Subaru Impreza Wagon του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 11/9/2022

Το… ράλι στις τιμές των καυσίμων καλά κρατεί και η αναζήτηση της φθηνότερης τιμής στα πρατήρια δείχνει να είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής οικονομίας στις μετακινήσεις.

Ή, μήπως, όχι; Δεδομένα όχι, σύμφωνα με το κανάλι «Think Flight» στο YouTube. Ο Αμερικανός δημιουργός του, δίνει τη δική του λύση στο πρόβλημα, όχι θεωρητικά, αλλά… εντελώς πρακτικά, με μια δική του, ιδιαίτερη κατασκευή, που μειώνει την κατανάλωση του αυτοκινήτου του.

Ζώντας στην Καλιφόρνια και ο ίδιος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τις τιμές των καυσίμων. Στηριζόμενος στις γνώσεις του στο κομμάτι της αεροδυναμικής, δημιούργησε μια «εύκολη και φτηνή» κατασκευή, την οποία προσάρμοσε στο πίσω μέρος του Subaru Impreza Wagon που χρησιμοποιεί.

Στόχος του ήταν να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό την αεροδυναμική αντίσταση που δέχεται το Subaru στο δρόμο, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση. Για να το πετύχει αυτό, προσπάθησε να «εκμηδενίσει» το στροβιλισμό του αέρα στο πίσω μέρος, γι’ αυτό και δεν ασχολήθηκε καθόλου με το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου.

Χρησιμοποίησε μονωτικά «πάνελ» πάχους 1,5 ίντσας από άκαμπτο αφρό πολυστερίνης, μονωτική ταινία διπλής όψης και κόλλα. Μέτρησε ακριβώς τις διαστάσεις του πίσω μέρους και δημιούργησε μια μεγάλη «μυτερή» χοάνη, αφήνοντας εκτός τα πίσω φώτα και την πινακίδα του οχήματος, ώστε να είναι νόμιμη η κατασκευή του. Επιπλέον, για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, κάλυψε τις ζάντες όλων των τροχών με χαρτόνι.

Αφού τελείωσε την «μετατροπή» του, έκανε και την πρώτη του δοκιμή, σε μια διαδρομή που το… αρχικό Impreza του διένυσε 57,3 km με 1 γαλόνι καυσίμου (περίπου 3,8 lt). Μετά το… facelift, για την ίδια διαδρομή, την ίδια ώρα της ημέρας με ανάλογη κίνηση και βάζοντας καύσιμα από το ίδιο βενζινάδικο και την ίδια αντλία, κατάφερε να διανύσει 65,2 km. Με άλλα λόγια, πέτυχε μια αύξηση της «αυτονομίας» κατά 13,8%.

Μπορεί το ποσοστό να μην είναι «τεράστιο», αλλά σίγουρα είναι αξιόλογο και ήδη ο Αμερικανός ετοιμάζει βελτίωση στο σχεδιασμό της κατασκευής, για ακόμα μεγαλύτερα οφέλη!