Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την οριστική απαγόρευση των ΜΕΚ από το 2035


Οι πιέσεις της Γερμανίας έβαλαν φρένο στην αναμενόμενη τελική έγκριση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία θα πραγματοποιούνταν την Τρίτη (7/3).

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 6/3/2023

Την Τρίτη 7 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί και τυπικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία που έχει επέλθει για απαγόρευση πώλησης καινούριων αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035. Ωστόσο, αυτό, τελικά δε θα συμβεί.

Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Daniel Holmberg, εκπρόσωπος της Σουηδίας που από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η Coreper I αποφάσισε να αναβάλλει την απόφαση για τον στόχο των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων για το 2035, από τις 7 Μαρτίου σε μια επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Η Coreper θα επανέλθει στο θέμα σε εύθετο χρόνο».

Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ή Coreper κατέχει κεντρική θέση στο σύστημα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονίζει και προετοιμάζει τις εργασίες όλων των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και καταβάλλει προσπάθειες, στο επίπεδό της, για την εύρεση συμφωνίας που θα υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση από το Συμβούλιο.

Ο λόγος αναβολής της οριστικής έγκρισης της εφαρμογής των μηδενικών εκπομπών ρύπων στα καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα από το 2035 στην Ευρωπαϊκή Ένωση - που οδηγεί αυτόματα σε τέλος εποχής για τις ΜΕΚ - είναι οι αντιδράσεις της Γερμανίας, όπως εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Οι Γερμανοί ζητούν διαβεβαιώσεις ότι η ΕΕ θα προτείνει διατάξεις που θα εξαιρούν από την απαγόρευση τους κινητήρες εσωτερικής καύσης οι οποίοι θα χρησιμοποιούν e-fuels (καύσιμα που παράγονται με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος). Επιπλέον, εκφράζουν και ανησυχίες για τις απώλειες θέσεων εργασίας που θα προκύψουν στην αυτοκινητοβιομηχανία, από τη στιγμή που η παραγωγική διαδικασία των EV είναι «απλούστερη» σε σχέση με αυτή των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες.

Εκτός της Γερμανίας και η Ιταλία εμφανίζεται εδώ και καιρό αντίθετη με την απαγόρευση του 2035, ενώ τις αντιρρήσεις τους έχουν εκφράσει, επίσης, Πολωνία και Ουγγαρία.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αρκετές επαφές ανάμεσα σε εκπροσώπους της ΕΕ και της Γερμανίας, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, με κορυφαία τη συνάντηση ανάμεσα στον Γερμανό Καγκελάριο, Olaf Scholz και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Scholz χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση, δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Από την πλευρά της, η von der Leyen χαρακτήρισε, επίσης, «καλές και εποικοδομητικές» τις συζητήσεις, ωστόσο άφησε να φανούν οι επιφυλάξεις της: «Υποστηρίζουμε πλήρως την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αλλά αυτές πρέπει να είναι σύμφωνες με το στόχο μας για την κλιματική αλλαγή».

Πηγή: Bloomberg