Ανάκληση-μαμούθ της Fiat Chrysler μετά την επίθεση από χάκερς


Ανακαλεί 1.4 εκ. οχήματα στις ΗΠΑ για ενημέρωση λογισμικού.

  • 28/7/2015

Περί τα 1,4 εκατομμύρια οχήματα (Dodge, Jeep, Ram & Chrysler) ανακαλεί στις ΗΠΑ η Fiat Chrysler μετά το πείραμα του Wired στο οποίο χάκερς εισέβαλαν στα ηλεκτρονικά συστήματα ενός Jeep Cherokee τελευταίας γενιάς, παίρνοντας τον έλεγχό του.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Chrysler αφορά στην εθελοντική ανάκληση των οχημάτων με σκοπό να πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο λογισμικό του συστήματος ώστε να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο επίθεσης από χάκερς.

Τα αποτελέσματα των μελετών των ερευνητών ασφαλείας Charlie Miller και Chris Valasek αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό χάκερς να καταφέρουν να καταλάβουν τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας το σύστημα ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου το οποίο συνδέεται με το δίκτυο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Οι δύο ερευνητές ασχολούνται εδώ και χρόνια με τη μελέτη των συστημάτων ελέγχου των αυτοκινήτων και αναπτύσσουν τρόπους με τους οποίους είναι δυνατή η αποφυγή οποιασδήποτε παραβίασης αυτών.

Λίγο αφότου η Chrysler ανακοίνωσε την ανάκληση, ο Miller έγραψε στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter: «Αναρωτιέμαι τι είναι πιο οικονομικό, ο σχεδιασμός ασφαλών αυτοκινήτων ή οι ανακλήσεις;».

Στην ανακοίνωσή της η Fiat Chrysler αναφέρει ότι προκειμένου κάποιος να εκμεταλλευτεί το σφάλμα που εντοπίστηκε στο σύστημα ελέγχου «πρέπει να έχει ειδικές και εκτενείς τεχνικές γνώσεις, παρατεταμένη φυσική πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο όχημα και μεγάλα χρονικά διαστήματα για να γράψει τον κακόβουλο κώδικα». Αναφέρεται επίσης ότι μία τέτοια πράξη «αποτελεί εγκληματική ενέργεια».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο BBC ότι η ανάκληση αφορά αποκλειστικά αυτοκίνητα που έχουν πωληθεί στις ΗΠΑ και δεν αφορά στις πωλήσεις οχημάτων της Fiat Chrysler στην Ευρώπη.