Ανοίγει η πλατφόρμα για τα Τέλη Κυκλοφορίας με τον μήνα - Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία


Το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θέτει σε λειτουργία την πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι κάτοχοι οχημάτων θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά άρση ακινησίας.

  • 17/3/2023

Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ανοίξει την διαδικασία για την άρση ακινησίας των οχημάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους να βγάλουν ξανά τα οχήματα στον δρόμο, για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, πληρώνοντας αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας.

Βασική προϋπόθεση είναι ο κάτοχος του αυτοκινήτου να το έχει θέσει σε ακινησία μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Συνεπώς αν ο κάτοχος θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα για έναν μήνα, τότε μπορεί να το κάνει πληρώνοντας το 1/12 του ποσού που αντιστοιχεί στα Τέλη Κυκλοφορίας του, για δύο μήνες τα 2/12, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η πλατφόρμα του myCar, μέσω της οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά η άρση ακινησίας, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Απριλίου.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει ηλεκτρονικά η διαδικασία είναι ο κάτοχος να έχει κάνει τη δήλωση ακινησίας με τον ίδιο τρόπο, αφού αν έχει παραδώσει τις πινακίδες στην εφορία θα πρέπει να επισκεφτεί την αρμόδια ΔΟΥ ώστε να δηλώσει την άρση.

Tέλος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι άρση ακινησίας (είτε ψηφιακά είτε με επίσκεψη σε ΔΟΥ) μπορεί να γίνει μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους. Συνεπώς όταν λήξει το χρονικό διάστημα της άρσης, το όχημα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε ακινησία και να μην μετακινηθεί μέχρι την επόμενη χρονιά.

Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία για την ηλεκτρονική άρση ακινησίας εδώ