Απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το κέντρο της Αθήνας


Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας προχωρά η Κυβέρνηση μετά από εισήγηση του Δήμου Αθηναίων.

  • 22/5/2020

Ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου» στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται από την Κυβέρνηση, η οποία μετά εισήγηση του Δήμου Αθηναίων προχωρά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η απαγόρευση θα έχει διάρκεια τριών μηνών και αφορά την περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Μητροπόλεως-Ερμού-Αθηνάς-Σταδίου-Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγίων Ασωμάτων. 

Ποιοι εξαιρούνται:

Α. Μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των ανωτέρω περιοχών,

Β. Μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,

Γ. μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση,

Δ. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τις μετακινήσεις των περοπτώσεων Α και Β, ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. Α και Β καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Στις συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία (παράδοση - παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών αποκλειστικά και μόνον προς τον σκοπό της τροφοδοσίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά την περίοδο ισχύος της παρούσας.

Με σκοπό τη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Τα μέτρα ισχύουν για τρεις μήνες ενώ δίδεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών είναι η δημοτική αστυνομία.