Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε θα γίνει και τι σημαίνει;


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/3/2020

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δράσει πολύ πιο αποφασιστικά και να πάρει το πιο σκληρό μέτρο έως τώρα, αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ένα μέτρο που έχει παρθεί στις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία πιο σοβαρά, και που όπως έδειξε η εμπειρία από την Κίνα, συμβάλλει σημαντικά στο να μειωθεί η διάδοση το ιού.

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί θα ανακοινωθεί η δύσκολη αυτή απόφαση, η οποία θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας. Η κυβέρνηση φοβάται και δικαιολογημένα την εξάπλωση του ιού και την έξαρση της επιδημίας μέσα στο επόμενο δίμηνο, γι' αυτό σπεύδει να προλάβει καταστάσεις, κρατώντας σκληρή γραμμή απέναντι σε όσους δεν πειθαρχούν, παίρνοντας όλο και πιο σκληρές αποφάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο ορίζοντας διαχείρισης της κρίσης είναι πλέον ο Μάϊος (ίσως και παραπάνω) και με βάση αυτό το σενάριο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ενώ στο τραπέζι ως τελικό μέτρο βρίσκεται και το γενικό lockdown της οικονομίας με κλείσιμο των επιχειρήσεων και διατήρησης σε λειτουργία μόνο των κρατικών δομών που είναι απαραίτητες για την διαχείριση της πανδημίας.

Στην Ιταλία πάντως, που ζει δραματικές στιγμές, αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων -εκτός αυτών που είναι απαραίτητων για την διατροφή- μέχρι τουλάχιστον τις 3 Απριλίου, ενώ πλέον αναλαμβάνει και ο στρατός μαζί με την αστυνομία την δικαιοδοσία να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων. 

Στην χώρα μας και σε ότι έχει να κάνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτή θα αφορά όλα τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα καθώς και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτοί που θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα θα είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και γενικά οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, οι εφοδιαστικοί μηχανισμοί των supermarkets και των βενζινάδικων, και όσοι με ειδική άδεια που θα τους παρέχει ο εργοδότης θα μπορούν να αποδείξουν ότι πηγαίνουν στον χώρο της εργασίας τους. Οι υπόλοιποι θα πρέπει (κατά το πρότυπο της Ιταλίας ή της Ισπανίας) να έχουν κάποια υπεύθυνη δήλωση ή ένα αποδεικτικό στοιχείο από κρατική υπηρεσία που να επιβεβαιώνει ότι κινούνται για κάποιο αναγκαίο σκοπό (ιατρό, φαρμακείο κ.λπ).

Κατά πάσα πιθανότητα το μέτρο αυτό θα ακολουθήσει και η πλήρης απαγόρευση των πτήσεων από και προς την Ελλάδα ενώ οι ακτοπλοϊκές γραμμές θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες τροφοδοσίας των νησιών. Η εφαρμογή του μέτρου θα εφαρμοστεί από την αστυνομία με συστάσεις και προτροπές για τις πρώτες δυο μέρες ενώ στην συνέχεια θα γίνει αρκετά αυστηρό και θα συνοδεύεται από μεγάλες διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται.

Μένει να δούμε αν όντως η κυβέρνηση θα πάρει αυτή την ιδιαίτερα σκληρή απόφαση και με ποιες ακριβώς παραμέτρους στην εφαρμογή της. Μία απόφαση η οποία κρίνεται ως ένα έσχατο μέτρο για να πεισθούν όσοι δεν έχουν καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης. Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως δείχνει αποφασισμένο να κάνει "ό,τι χρειαστεί", οπότε μάλλον θα ακολουθήσουμε τον δρόμο και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από αυτή την πρωτόγνωρη επιδημία.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοίός: Γεωπολιτικές ανακατατάξεις και θεωρίες συνωμοσίας

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα σημεία του αυτοκινήτου που πρέπει να απολυμάνετε

Κορωνοϊός και Αυτοκίνητο: 5 συν 1 συμβουλές για να αποφύγουμε τον κίνδυνο