Απεβίωσε ο ιδρυτής της Daewoo Motors


O Kim Woo-choong, ο ιδρυτής του Ομίλου Daewoo, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών, έχοντας προλάβει να δει την άνοδο αλλά και την πτώση του επιχειρηματικού δημιουργήματός του. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 10/12/2019

Ο κ. Kim Woo-choong ίδρυσε την Daewoo Motors το 1983 εντάσσοντάς την στον ευρύτερο Όμιλο Daewoo, ο οποίος συστάθηκε το 1967. Ο κ. Woo-choong διακρίθηκε για την επιχειρηματική ικανότητά του και εκμεταλλεύθηκε τις συγκυρίες που παρουσιάστηκαν στην κορεατική οικονομία και αγορά, καθώς και παγκοσμίως. Ο Όμιλος Daewoo δραστηριοποιήθηκε στη βαριά βιομηχανία, στον τομέα της ηλεκτρονικής, στον κατασκευαστικό τομέα, στη ναυπηγική, στη αγορά ακινήτων, στις τηλεπικοινωνίες, στον ξενοδοχειακό τομέα, κ.ά.

Το 1978, ο κ. Kim Woo-choong αποφάσισε να αγοράσει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία Saehan Motor Company και το 1983 εμφανίστηκε η ονομασία Daewoo Motors. Η εταιρεία ξεκίνησε να κατασκευάζει τα δικά της μοντέλα τα οποία σταδιακά εξήχθησαν και στην Ευρώπη, πέραν των ασιατικών αγορών, ενώ έγινε προσπάθεια να επεκταθούν και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία το 1999 είχαν ως αποτέλεσμα την εξαγορά της από την General Motors τον Απρίλιο του 2002, έπειτα από χρόνιες διαπραγματεύσεις με την κορεατική κυβέρνηση, και τα Daewoo άρχισαν να πωλούνται με το σήμα της Chevrolet. 

Ο κ. Kim Woo-choong αντιμετώπισε κατηγορίες για οικονομική κατάχρηση και έφυγε από τη χώρα. Επέστρεψε στην Κορέα το 2005 όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση. Τελικά, του απονεμήθηκε χάρη. Ο κ. Kim Woo-choong ξεκίνησε από πωλητής υφασμάτων και κατάφερε να ιδρύσει ένα όμιλο που αποτελούνταν από 41 εταιρείες, συνολικά. Οι συμπατριώτες τον λάτρεψαν αλλά τον είδαν να αντιμετωπίζει κατηγορίες.