Απίστευτο! Πήγε το αυτοκίνητό του για σέρβις και κατηγορείται για τον θάνατο του μηχανικού


To τελευταίο που περιμένεις να συμβεί όταν αφήνεις το αυτοκίνητο για αλλαγή λαδιών είναι να καταλήξεις στο εδώλιο για τον θάνατο του μηχανικού, χωρίς να είσαι καν παρών στο τραγικό συμβάν.

  • 15/5/2022

Κι όμως αυτή η απίστευτη ιστορία συνέβη το 2020 στον κάτοχο ενός Jeep Wrangler στο Michigan των ΗΠΑ όταν παρέδωσε το αυτοκίνητό του στην επίσημη αντιπροσωπεία για να γίνει μία απλή αλλαγή λαδιών. Κατά τη διάρκεια της εργασίας ένας μηχανικός έχασε τη ζωή του και σήμερα, όπως έγινε γνωστό από το Fox 2 Detroit, η οικογένεια του θύματος κατέθεσε μήνυση στον κάτοχο του Jeep αξιώνοντας αποζημίωση 15.000.000 δολαρίων!

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Όταν ο οδηγός του Jeep παρέδωσε το όχημα και τα κλειδιά στην αντιπροσωπεία, αποχώρησε και στη συνέχεια δύο μηχανικοί ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας την εργασία. Ο ένας από τους δύο ήταν μόλις 19 ετών και δεν είχε άδεια οδήγησης ενώ ο άλλος, ο Jeffrey Hawkins, ήταν 42 ετών.

Κάποια στιγμή ο Hawkins ζήτησε από τον νεαρό να κάτσει στη θέση του οδηγού και να βάλει μπροστά το όχημα ώστε να ελέγξει κάποιες λειτουργίες του.  To αυτοκίνητο το οποίο είχε χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ήταν παρκαρισμένο με ταχύτητα. Ο νεαρός το έβαλε μπροστά πατώντας τον συμπλέκτη, ωστόσο μην έχοντας εμπειρία στα manual κιβώτια, τον απελευθέρωσε με αποτέλεσμα το όχημα να κυλήσει, να περάσει πάνω από τον Hawkins και να τον σκοτώσει.

O μηχανικός Jeffrey Hawkins με την οικογένειά του
O μηχανικός Jeffrey Hawkins με την οικογένειά του

Η οικογένεια του εκλιπόντα θεώρησε πως η ευθύνη για το θάνατο του αγαπημένου τους βαραίνει αποκλειστικά την αντιπροσωπεία η οποία είχε επιτρέψει σε έναν υπάλληλo να χειρίζεται αυτοκίνητα χωρίς να έχει άδεια οδήγησης. Εδώ όμως τα πράγματα περιπλέκονται αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στο Michigan οι εργαζόμενοι -και τα συγγενικά τους πρόσωπα- δεν μπορούν να μηνύσουν τους εργοδότες σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος!

Μάλιστα ο νόμος το πάει ακόμα πιο μακριά και απαλλάσσει τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων από το να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις ενέργειες ατόμων που έχουν εξουσιοδοτηθεί από πελάτη να οδηγήσουν το όχημά του.

Σε αυτό το σημείο, προκειμένου η σύζυγος και τα παιδιά του Hawkins να βρουν το δίκιο τους, ύστερα και από υπόδειξη του δικηγόρου τους David Femminineo, αποφάσισαν να υποβάλλουν μήνυση στον ιδιοκτήτη του Jeep Wrangler και στη συνέχεια αυτός να στραφεί εναντίον της αντιπροσωπείας ώστε η ασφαλιστική να αποζημιώσει την οικογένεια.

Αυτό θα συμβεί μόνο και αν το δικαστήριο, το οποίο έχει οριστεί για τις 20 Μαΐου 2022, δικαιώσει την οικογένεια και καταδικάσει τον κάτοχο του Jeep.

Γιατί όμως η οικογένεια δεν κατέθεσε μήνυση εναντίον του 19χρονου; Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό δεν συνέβη επειδή οι πιθανότητες να κερδίσουν τη δική είναι μικρές. Για να καταδικαστεί ο νεαρός θα πρέπει να προκύψει ότι υπήρξε πρόθεση.

Αυτό όμως είναι αδύνατο να συμβεί αφού μιλάμε ξεκάθαρα για ένα εργατικό ατύχημα. Συνεπώς με βάση τον… πολύπλοκο νόμο ο κάτοχος βαρύνεται με περισσότερες ευθύνες και έτσι μπορεί να προκύψει καταδικαστική απόφαση εναντίον του, παρόλο που βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά όταν συνέβη το μοιραίο.

Ξένα μέσα ήρθαν σε επαφή με τον δικηγόρο της οικογένειας και ζήτησαν διευκρινήσεις σχετικά με την υπόθεση. Ο Femminineo αφού εξήγησε τη λογική πίσω από την απόφαση της οικογένειας να μηνύσει τον κάτοχο, σημείωσε πως ο νόμος έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει τους εργοδότες και να αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους σε περίπτωση ατυχήματος ενώ τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να αλλάξει.