Απίστευτο: «Ζωντάνεψε» V8 κινητήρας Ford που είχε να λειτουργήσει 60 χρόνια! (video)


Το μεράκι και οι μηχανικές γνώσεις δύο φίλων έδωσαν ζωή σε ένα Ford Country Sedan που ήταν παρατημένο από το μακρινό 1963.

  • ΦΩΤΟ: FORD / YOUTUBE
  • 20/1/2023

Όταν ένα αυτοκίνητο μείνει για αρκετό καιρό σε ακινησία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κινητήρας του να μην μπορεί να τεθεί σε λειτουργία, εξαιτίας της αδυναμίας της μπαταρίας να ανταποκριθεί στις «υποχρεώσεις» της.

Στην περίπτωση, όμως, που ένα όχημα έχει μείνει σε ακινησία… για 60 χρόνια, τότε κάθε προσπάθεια να «ζωντανέψει» και πάλι μοιάζει ουτοπική. Κι όμως, δύο μηχανικοί κατάφεραν να βάλουν σε λειτουργία των V8 κινητήρα ενός Ford Country Sedan, το οποίο ήταν εκτός κυκλοφορίας από το 1963!

Αυτό ανέφεραν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι δύο Αμερικανοί για το ογκώδες station wagon, το οποίο ήταν παρατημένο στην ύπαιθρο. Πρόκειται για μοντέλο που κυκλοφόρησε το 1952 στις ΗΠΑ και είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμα και 9 επιβάτες.

Σκουριασμένο, σκονισμένο, με πολλά σημεία του αμαξώματος φθαρμένα, το Country Sedan έδειχνε ότι χρειαζόταν ένα μικρό θαύμα για να «ζωντανέψει». Οι δύο φίλοι έλεγξαν τα εξαρτήματα του κινητήρα, αντικατέστησαν τα μπουζί, έβαλαν νέα μπαταρία και μίζα, τοποθέτησαν λάδια και έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας για να πετύχουν το στόχο τους.

Η αρχική προσπάθεια εκκίνησης έγινε ψεκάζοντας με ειδικό μίγμα απευθείας το καρμπιρατέρ, προκειμένου να παρακάμψουν το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου. Με αυτό τον τρόπο ήθελαν να διαπιστώσουν αν όντως ο κινητήρας είναι σε θέση να λειτουργήσει, πριν φτάσουν στο σημείο να ελέγξουν την αντλία καυσίμου.

Η απόπειρα που έκαναν στέφθηκε με επιτυχία. Ο κινητήρας ζωντάνεψε. Ωστόσο, δεν έμειναν σε αυτό. Ανέβασαν λίγο τις στροφές του και κατάφεραν να τον κάνουν να λειτουργήσει στο ρελαντί.

Δείτε την προσπάθειά τους στο video που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Hagerty του YouTube.