Από συνοδηγός, στο κάθισμα του οδηγού - Οι προκλήσεις του Koji Sato στην επόμενη μέρα της Toyota (video)


Είναι άλλο πράγμα να είσαι συνοδηγός του Akio Toyoda και άλλο να πρέπει να «οδηγήσεις» εσύ την εταιρεία-κολοσσό, το ίδιο επιτυχημένα με τον προκάτοχό σου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 31/1/2023

Όταν είσαι αποδεδειγμένα στην κορυφή - το 2022 σηματοδότησε την τρίτη σερί χρονιά στην οποία η Toyota ήταν το brand με τις περισσότερες πωλήσεις αυτοκινήτων παγκοσμίως - η διατήρηση στο πρώτο σκαλί είναι πάντα δύσκολη. Ίσως δυσκολότερη από το ανέβασμα σε αυτό.

Πόσο μάλλον όταν τα δεδομένα αλλάζουν και το παιχνίδι θα (πρέπει να) αρχίσει να παίζεται αλλιώς το συντομότερο. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως παραδοσιακά τον ξέρουμε εδώ και δεκαετίες, αλλάζει και η ηλεκτροκίνηση είναι ο λόγος. Πόσο μάλλον στην Ευρώπη, όταν από το 2035 ουσιαστικά θα απαγορευθεί η πώληση νέων αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες, μέσω της υποχρέωσης μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Στην Toyota το γνωρίζουν καλά αυτό. Όπως γνωρίζουν και την κριτική που τους ασκείται ότι έχουν μείνει πίσω στο κομμάτι των EV. Ο Akio Toyoda, ωστόσο, ανέκαθεν αρνούνταν το μονόδρομο της ηλεκτροκίνησης και ήταν ένθερμος υποστηρικτής του υδρογόνου. Στα 66 του, ήξερε καλά ότι «δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε ‘γέρικο’ σκύλο». Γι’ αυτό και από την 1η Απριλίου δίνει τη σκυτάλη στον κατά 13 χρόνια νεότερό του, Koji Sato.

«Είμαι κατασκευαστής αυτοκινήτων, διαχρονικά. Έτσι έχω μεταμορφώσει την Toyota», τόνισε πριν από λίγες μέρες ο απερχόμενος CEO της εταιρείας, την οποία ίδρυσε ο παππούς του Kiichiro Toyoda και παραδέχθηκε: «Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι το όριό μου. Μέχρι εκεί μπορώ. Πλέον, η νέα ομάδα, υπό τον πρόεδρο Sato, έχει την αποστολή να μετατρέψει την Toyota σε εταιρεία κινητικότητας. Έχει νέους και ομοϊδεάτες συναδέλφους. Περιμένω αυτή η νέα ομάδα να ξεπεράσει τα όρια που δεν μπορώ να ξεπεράσω».

Μέσα σε λίγες φράσεις, όλη η αλήθεια, αλλά και η τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίσει ο νέος CEO των Ιαπώνων. Έχοντας πτυχίο μηχανικού από το διάσημο ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Waseda, ο Sato έγινε μέλος της Toyota το 1992. Η εμπειρία του σε υπεύθυνες θέσεις αναμφισβήτητη, όντας επικεφαλής της Lexus αλλά και της Gazoo Racing. Αυτή η αγάπη του για τα αυτοκίνητα έπαιξε ρόλο για την αναβάθμισή του, όπως παραδέχθηκε ο Toyoda.

Πλέον, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μέχρι σήμερα, ο ρόλος του ήταν να προσφέρει στην παγκόσμια αγορά αυτοκίνητα που είναι κομψά, πολυτελή και fun to drive, έχοντας τη στήριξη του Toyoda (και της Toyota). «Ο πρόεδρος Toyoda μας έλεγε πάντα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν αποτύχεις. Αν δεν δοκιμάσεις ποτέ τα όριά σου, τότε δεν γεννιούνται ποτέ νέες δημιουργίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος επικεφαλής της φίρμας.

Από εδώ και πέρα, καλείται να μεταφέρει αυτή τη νοοτροπία στη μητρική εταιρεία και να καταφέρει να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων μέσα από το λογισμικό και τα data, την ώρα που η Toyota τόσα χρόνια έχει «μάθει» να πρωταγωνιστεί κυρίως με «όπλα» όπως το μέταλλο, το γυαλί και το καουτσούκ. Ο ανταγωνισμός καλπάζει προς την ηλεκτροκίνηση και δεν μπορεί να περιμένει.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να διατηρήσει τις αρχές και τις αξίες της εταιρείας. Ο Toyoda ανέλαβε το 2009 και αφού πέρασε από συμπληγάδες (οικονομική κρίση, ανακλήσεις, φονικός σεισμός), οδήγησε το brand στην κορυφή. Η βασική φιλοσοφία του συνοψίζονταν στη φράση «όχι άλλα βαρετά αυτοκίνητα». Πριν από 6 χρόνια, σε συζήτηση για τη διαδοχή του, ξεκαθάρισε ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να έχει «ακλόνητη πίστη για το λόγο που υπάρχει η Toyota». Και ο Sato, προφανώς, το γνωρίζει αυτό. «Η δύναμη της Toyota έγκειται στο γεγονός ότι συνδέεται με τις σκέψεις των ιδρυτών της, οι οποίες συνέχισαν να διατρέχουν τις φλέβες της. Η ιδρυτική φιλοσοφία της εταιρείας παραμένει αμετάβλητη: να αναλάβει τις προκλήσεις για μια νέα εποχή», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο νέος CEO.

Η ικανότητά του να προσαρμόζεται και να φέρνει σε πέρας τις αποστολές του θα μπορούσε να έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην επόμενη μέρα της Toyota, λένε οι αναλυτές. «Υπάρχουν πολλά περίπλοκα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη δεκαετία. Θα υπάρξουν πολλές αλλαγές», τόνισε ο Christopher Richter, επικεφαλής αναλυτής της CLSA για θέματα που άπτονται της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ασία. «Η Toyota ξεκινάει από μια εξαιρετική βάση, αλλά ο κύριος Sato έχει σίγουρα αρκετή δουλειά να κάνει».

Υπό μία έννοια, ο Sato θα πρέπει να «επανιδρύσει» την Toyota, έχοντας ωστόσο το άγρυπνο βλέμμα του Akio Toyoda. Ο 66χρονος μεταφέρεται σε ρόλο προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και, αν και περνά σαφώς στην οπισθοφυλακή, θα έχει το βλέμμα του στραμμένο στην οικογενειακή επιχείρηση. Άλλωστε, ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει βασικός δοκιμαστής των μοντέλων, ώστε να «ελέγχω αν τα προϊόντα θα έχουν την αληθινή γεύση αυτοκινήτων Toyota και Lexus», όπως ξεκαθάρισε.

Οι δυο τους έχουν αποδεδειγμένα καλή συνεργασία και αρκετές κοινές παρουσίες σε Σαββατοκύριακα αγώνων, στο πλαίσιο διαφόρων συμμετοχών της Gazoo Racing. Πριν από λίγους μήνες, ο Toyoda δοκίμασε το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό, Lexus RZ, έχοντας συνοδηγό τον Sato και έμεινε ενθουσιασμένος από τις δυνατότητές του αλλά και την αίσθηση που προσέφερε στη γρήγορη οδήγηση. Το επιφώνημα ενθουσιασμού του στο video που ακολουθεί είναι ενδεικτικό, έστω και αν, λίγο νωρίτερα, είχε επισημάνει το αυξημένο βάρος.

«Είναι ο καθοδηγητής που δείχνει στην ομάδα το όραμα και τη φιλοσοφία της μάρκας», τόνισε πέρυσι ο Sato στο Automotive News για τον Toyoda. «Οι αισθητήρες του Akio ως βασικός οδηγός είναι εξαιρετικά σημαντικοί». Πλέον, ο ίδιος καλείται να του προσφέρει τα κατάλληλα «ερεθίσματα» για να ενεργοποιηθούν, με την επόμενη μέρα που ο ίδιος θα δημιουργήσει στην Toyota.

Πηγή: Automotive News Europe