Από τον «ταπεινό» προβολέα, στην τεχνολογία LED


Το νέο Ford Mondeo είναι το πρώτο μοντέλο της Ford στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί προβολείς με πλήρη λειτουργικότητα LED.

  • 24/8/2014

Οι προβολείς πρέπει να είναι ένα ελκυστικό στοιχείο του αυτοκινήτου. Σίγουρα τους χρειαζόμαστε στο σκοτάδι για να βλέπουμε. Αλλά οι εξελίξεις στη σχεδίαση των προβολέων τρέχουν και εμείς σήμερα μιλάμε για κομψότητα και στυλ που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Γι’ αυτό, πρέπει να ευχαριστήσουμε την τεχνολογία, και για να ακριβολογούμε, την τεχνολογία LED. Χάρη στις λυχνίες LED, οι σχεδιαστές έχουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στη σχεδίαση των προβολέων ενός αυτοκινήτου συγκριτικά με τις παραδοσιακές λάμπες.

Τα οικογενειακά sedan ανέκαθεν έδειχναν συντηρητικά. Από την άλλη, σύμφωνα με τις περιγραφές, το νέο Ford Mondeo, που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, θα είναι ένα από τα πιο «εντυπωσιακά» αυτοκίνητα στην κατηγορία του. Και μεγάλη συμμετοχή σ’ αυτό θα έχουν οι προβολείς του.

«Για το νέο Mondeo, θέλαμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικά λεπτούς προβολείς, και η τεχνολογία LED μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα» δήλωσε ο Chris Hamilton, chief designer της Ford. «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό με τις παραδοσιακές λυχνίες αλογόνου».

Οι λυχνίες LED είναι τόσο μικρές ώστε προσφέρουν στους σχεδιαστές πολύ περισσότερη ευελιξία από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες όταν φιλοτεχνούν το σχήμα των προβολέων. Έτσι δημιουργούν φωτιστικά σώματα που, εκτός από λειτουργικά, μπορούν να παραπέμπουν και στην εκ βάθρων αναβαθμισμένη εξωτερική σχεδίαση του αυτοκινήτου.

Οι λεπτοί προβολείς αναδεικνύουν τις γωνίες του αυτοκινήτου δείχνοντάς το πιο αεροδυναμικό. Επίσης το κάνουν να φαίνεται χαμηλότερο, δίνοντάς του πιο σπορ προφίλ.

«Οι λεπτοί προβολείς συνθέτουν μία φυσιογνωμία πιο αποφασιστική και δυναμική» δήλωσε ο Paul Wraith, design manager της Ford. «Συντελούν στο να αποπνέει την κατάλληλη αίσθηση».

Λόγω μικρότερης διαμέτρου, οι λυχνίες LED τοποθετούνται σε συγκεκριμένες διατάξεις και ελέγχονται η κάθε μία χωριστά ώστε με ειδικά εφέ φωτισμού να δημιουργούν ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σαν μία σειρά πορτοκαλί φλας που αναβοσβήνουν διαδοχικά.

Επίσης, καθώς παράγουν αισθητά λιγότερη θερμότητα από τους λαμπτήρες της παλιάς εποχής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλαστικοί εσωτερικοί φακοί και εξαρτήματα, που διαμορφώνονται πιο εύκολα, σύμφωνα με τις επιθυμίες των σχεδιαστών.

«Οι προβολείς μοιάζουν λίγο με ‘παγόβουνα’ – το κομμάτι που βλέπεις είναι μόνο ένα μικρό τμήμα ολόκληρης της μονάδας», δήλωσε ο Chris Hamilton. «Οι μονάδες LED καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο, γι’ αυτό οι σχεδιαστές έχουν περισσότερη ελευθερία να αναπτύξουν ένα θέμα».

Και υπάρχει περιθώριο για περισσότερες σχεδιαστικές καινοτομίες στο μέλλον. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, οι σχεδιαστές θα μπορούν να διερευνούν τη χρήση περισσότερων αποχρώσεων και ακόμα περισσότερων διαβαθμίσεων στη σχεδίαση φώτων. Οι προβολείς έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό μέλλον.

Το νέο Ford Mondeo είναι το πρώτο μοντέλο της Ford στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί προβολείς με πλήρη λειτουργικότητα LED.