Αποκάλυψη για την πρώτη PHEV πρόταση στην ιστορία της Maybach – Πόση αυτονομία προσφέρει (photos)


Η παρουσίαση της S 580 e σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την Maybach, όπου η ηλεκτροκίνηση και η πολυτέλεια θα συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 10/2/2023

Όταν η μοναδική πολυτέλεια συναντά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το αποτέλεσμα είναι η Mercedes-Maybach S 580 e, το πρώτο plug-in hybrid μοντέλο του υπερπολυτελούς βραχίονα της γερμανικής φίρμας.

Η S 580 e σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την Maybach, από το 1921 όταν οι Wilhelm και Karl Maybach άρχισαν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα. Με αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως και 100 km, ανάλογα με τη διαμόρφωση του αυτοκινήτου και αποκλειστική ηλεκτρική ισχύ 150 PS, η S 580 e είναι αρχικά διαθέσιμη στην Κίνα και σταδιακά θα βρεθεί στην Ταϊλάνδη, την Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες.

«Με το πρώτο μας plug-in υβριδικό μοντέλο, συνδυάζουμε την εμπειρία πολυτέλειας που χαρακτηρίζει τη Maybach με αστική μετακίνηση χωρίς εκπομπές ρύπων όταν επιλέγεται η αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία. Η Mercedes-Maybach S 580 e αντιπροσωπεύει ένα κομβικό βήμα στη μετατροπή της μάρκας κληρονομιάς μας σε ένα ηλεκτρικό μέλλον. Θα παρουσιάσουμε το πρώτο μας πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο εντός του 2023», τόνισε ο επικεφαλής της Mercedes-Maybach στη Mercedes-Benz Group AG, Daniel Lescow.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες αμιγώς θερμικές εκδόσεις της Mercedes-Maybach S-Class, η οποία κυκλοφόρησε στην αγορά το 2021, δεν υπάρχουν σχεδιαστικές αλλαγές ούτε στο εξωτερικό ούτε στο εσωτερικό. Τον plug-in υβριδικό χαρακτήρα της «προδίδουν» - με τη διακριτικότητα που ήθελε η Maybach - το μπλε χρώμα στους προβολείς, η θύρα φόρτισης στην αριστερή πλευρά του οχήματος και οι σχετικές ενδείξεις φόρτισης της μπαταρίας στον πίνακα οργάνων.

Όσο για το υβριδικό σύνολο, αποτελείται από τον 6κύλινδρο κινητήρα 3,0 L της τρέχουσας γενιάς βενζινοκινητήρων Mercedes-Benz, που αποδίδει 367 PS και 500 Nm και τον ηλεκτροκινητήρα 150 PS και 440 Nm. Ως αποτέλεσμα, η συνδυασμένη ισχύς του συστήματος είναι 510 PS, με μέγιστη ροπή 750 Nm.

Η Mercedes-Maybach S 580 e επιταχύνει από 0-100 km/h σε 5,1 sec. ενώ η τελική της ταχύτητα είναι 250 km/h. Σε ηλεκτρική λειτουργία, η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 140 km/h.

Η ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας δεν έγινε γνωστή, ωστόσο η φόρτισή της μπορεί να επιτευχθεί με τον ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW σε δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος. Προαιρετικά διατίθεται φορτιστής DC 60 kW για γρήγορη φόρτιση με συνεχές ρεύμα. Με τη χρήση του, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε περίπου 30 λεπτά.