Αποκάλυψη για το αγωνιστικό Honda Civic Type R – Έτοιμο να «αλώσει» τις πίστες (photos)


Πιο επιθετικό, με διαφορετική σχεδίαση από το Type R παραγωγής και σημαντικές βελτιώσεις σε πλαίσιο, κινητήρα, αναρτήσεις και φρένα, για συμμετοχή σε αγώνες στη Β. Αμερική.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: HONDA / Facebook JAS Motorsport - David Noels/HRC
  • 13/12/2022

Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το Civic Type R παραγωγής τον περασμένο Ιούλιο, ήταν θέμα χρόνου για την Honda να ακολουθήσει η αγωνιστική έκδοσή του.

Η Honda Performance Development σε συνεργασία με την JAS Motorsports παρουσίασαν το νέο FL5 Civic Type R TCR που θα συμμετάσχει σε αγώνες το 2023. Συγκεκριμένα, από τον ερχόμενο Απρίλιο θα λάβει μέρος στο IMSA Michelin Pilot Challenge, με στόχο να επαναλάβει τις επιτυχίες που έχουν σημειώσει οι προκάτοχοί του από το 2015 στους αγώνες TCR.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση της έκδοσης δρόμου, ο αμερικανικός βραχίονας επιδόσεων της Honda δεν ανακοίνωσε τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο Type R TCR. Ωστόσο, έδωσε στη δημοσιότητα 4 teaser φωτογραφίες του, με καμουφλάζ.

Ωστόσο, η JAS Motorsport δεν «έκρυψε» το νέο αγωνιστικό δημιούργημα, με πλήθος φωτογραφιών τόσο στο επίσημο site της όσο και στη σελίδα της στο Facebook. Έτσι, βλέπουμε ξεκάθαρα τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στη σχεδίασή του, με στόχο τη μεγαλύτερη κάθετη δύναμη, τη σταθερότητα και το κράτημα στις στροφές. 

Τα επιθετικά ανοίγματα πίσω από τους πίσω τροχούς και η μεγάλη αεροτομή στο πίσω μέρος συγκεντρώνουν τα βλέμματα. Υπάρχει ένα μεγάλο spoiler στο μπροστινό μέρος, ενώ και τα φρένα Alcon είναι ορατά πίσω από τους τροχούς, αποκαλύπτοντας το αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης.

Οι πλαϊνές ποδιές δίνουν την εντύπωση ότι το αυτοκίνητο κάθεται στο έδαφος και σίγουρα θα έχει μικρότερη απόσταση από το έδαφος με την αγωνιστικού τύπου ανάρτηση.

Ο υπερτροφοδοτούμενος τετρακύλινδρος κινητήρας 2,0 L ασφαλώς θα αποκτήσει αγωνιστικές αναβαθμίσεις, μαζί με το κιβώτιο ταχυτήτων και σίγουρα θα ξεπερνά την απόδοση των 329 PS και 420 Nm της έκδοσης δρόμου.

Το εσωτερικό δείχνει ήδη έτοιμο για αγώνες με οθόνη πολλαπλών καναλιών διαθέσιμη για τον οδηγό, η οποία του προσφέρει περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Στη διάθεσή του θα έχει πρόσθετη ψύξη για τον ίδιο και όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας που απαιτούνται βάσει των προτύπων της FIA.

Η συνεργασία της Honda Performance Development με την JAS Motorsports κρατά από το 1998. Όλα τα αυτοκίνητα αναπτύσσονται στην Ιταλία από την JAS Motorsports και είναι διαθέσιμα στη Βόρεια Αμερική για αγώνες αγώνων μέσω της HPD.

Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα Civic Type R TCR που αναπτύχθηκαν από την JAS βοήθησαν τη Honda να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια στο FIA World Touring Car και τις συνεργαζόμενες ομάδες της να πετύχουν 397 νίκες σε αγώνες TCR και να κατακτήσουν 74 σημαντικούς τίτλους στην κατηγορία παγκοσμίως.

Όσο για το νέο μοντέλο, το περιμένουν 3 ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται η Honda στη Βόρεια Αμερική. Πρόκειται για τις HART, LA Honda World και Victor Gonzales Racing Team (VGRT).

«Το Civic Type R είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και επιθυμητά αυτοκίνητα της Honda», δήλωσε ο Εμπορικός Διευθυντής της HPD, John Whiteman και πρόσθεσε: «Με δεδομένο ότι είναι ένα σύμβολο και ένα παγκοσμίως ομολογκαρισμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το TCR είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα της HPD. Εμείς στην HPD είμαστε πολύ περήφανοι που συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την JAS και προσφέρουμε το Honda Civic Type R FL5 TCR στη Βόρεια Αμερική το 2023».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του TCR Project της JAS Motorsports, Mads Fischer, ανέφερε: «Το νέο Type R TCR διαθέτει σημαντικές βελτιώσεις στο πλαίσιο, τον κινητήρα, την ανάρτηση και το φρενάρισμα, ενώ έχουμε χρησιμοποίησε την εκτεταμένη γνώση που αποκτήθηκε μέσω των πελατειακών αγωνιστικών συμμετοχών στους αγώνες NSX GT3 και Civic Type R TCR για να δημιουργήσει το ασφαλέστερο και πιο φιλικό προς τον οδηγό cockpit μέχρι σήμερα».

Πλήρεις πληροφορίες για το νέο Civic Type R TCR μαζί με την τιμή που θα έχει, θα ανακοινωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η HPD θα κάνει διαθέσιμη την προπαραγγελία του για τη Βόρεια Αμερική από την 1η Φεβρουαρίου 2023.