Αποκάλυψη για το Mazda MX-30 plug-in hybrid με τον κινητήρα Wankel (photos)


Η επιστροφή του περιστροφικού κινητήρα στη γκάμα της Mazda είναι γεγονός, με τη χρήση του ως γεννήτρια στην PHEV έκδοση του MX-30.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 13/1/2023

Η αναμονή έλαβε τέλος και η επιστροφή του κινητήρα Wankel είναι γεγονός. Η Mazda παρουσίασε την Παρασκευή (13/1) στο Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών την plug-in hybrid έκδοση του MX-30.

Το Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV, όπως είναι το πλήρες όνομά του, χρησιμοποιεί τον περιστροφικό κινητήρα Wankel ως γεννήτρια για να υποστηρίζει το υβριδικό σύνολο.

Το MX-30 κυκλοφόρησε το 2020 ως το πρώτο ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής της ιαπωνικής εταιρείας, ενώ λίγο αργότερα λανσαρίστηκε και μια ήπια υβριδική έκδοση σε ορισμένες αγορές εκτός Ευρώπης.

Πλέον, με τη νέα PHEV έκδοση, παρέχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 85 km, επαρκή για τις καθημερινές ανάγκες οδήγησης εντός πόλης, ενώ για τις μεγάλες αποστάσεις έρχεται η βοήθεια του Wankel 8C των μόλις 830 cc, που αποδίδει 74 PS και συμβάλει στη φόρτιση της μπαταρίας μέσω μιας γεννήτριας.

Η Mazda επέλεξε να χρησιμοποιήσει έναν περιστροφικό κινητήρα, εκμεταλλευόμενη τη μοναδική ικανότητα του Wankel να παράγει την απαιτούμενη ισχύ με μια μικρή μονάδα ισχύος.

Ο πρόσφατα αναπτυγμένος περιστροφικός κινητήρας 8C συσκευάζεται μαζί με τη γεννήτρια και έναν κινητήρα υψηλής απόδοσης στο χώρο του κινητήρα. Η μπαταρία ιόντων λιθίου 17,8 kWh και το ρεζερβουάρ καυσίμων των 50 λίτρων δημιουργεί ένα plug-in υβριδικό σύστημα με συνολική αυτονομία που ξεπερνά τα 600 km.

Ο ηλεκτροκινητήρας, που κινεί αποκλειστικά το SUV, αποδίδει ισχύ 170 PS και ροπή 260 Nm και εξασφαλίζει επιτάχυνση 9,1 sec. για τα 0-100 km/h και τελική ταχύτητα 140 km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη).

Η μπαταρία μπορεί να φορτίσει σε περίπου 1,5 ώρα χρησιμοποιώντας Wallbox 7,2 kW, ενώ της αρκούν 50 λεπτά σε ισχύ 11 kW και 25 λεπτά σε ταχυφορτιστή 36 kW.

Το μοντέλο που αποκαλύφθηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών είναι το Edition R - μια ειδική έκδοση που θα είναι διαθέσιμη όταν το MX-30 e-Skyactiv R-EV κυκλοφορήσει. Η σχεδίαση Edition R διαθέτει μεταλλικό φινίρισμα Maroon Rouge - μια ανανέωση του χρώματος της οροφής του πρώτου επιβατικού οχήματος της εταιρείας, του Mazda R360 Coupe - ως αποκλειστικό εξωτερικό χρώμα για την έμφαση στις πλευρές της οροφής.

Το υπόλοιπο σώμα και το εσωτερικό είναι φινιρισμένα σε μαύρο χρώμα. Η έκδοση R περιλαμβάνει επίσης μοναδικά σχεδιαστικά στοιχεία, όπως ένα έμβλημα σε σχήμα ρότορα ραμμένο στα πατάκια και ανάγλυφο στα προσκέφαλα των καθισμάτων.