Αποκάλυψη για το “σκληροτράχηλο” Dacia Manifesto με τα ελαστικά χωρίς αέρα (photos)


H Dacia παρουσιάζει το concept Manifesto που δεν θα φτάσει ποτέ στην παραγωγή, ωστόσο, κάποια στοιχεία του είναι δεδομένο ότι θα τα δούμε σε μελλοντικά μοντέλα της φίρμας.

  • 16/9/2022

Και το όνομα αυτού Manifesto. Πρόκειται για μία επιτυχημένη επιλογή ονόματος για το concept car της Dacia που παρουσιάζεται ως ένα buggy με στιβαρή σχεδίαση και, όπως αναφέρει ο κατασκευαστής, οικολογικό προσανατολισμό.

Στην ουσία πρόκειται για ένα super compact, εντελώς ανοιχτό SUV, που επιτρέπει στους δύο επιβάτες που μπορεί να μεταφέρει, να ανακαλύψουν τη φύση και να κινηθούν σε δύσβατα μονοπάτια απαλλαγμένοι από τον φόβο να μείνουν από λάστιχο αφού οι τεράστιοι τροχοί είναι τεχνολογίας “airless”, δηλαδή ότι δεν έχουν αέρα.

Σε αυτούς έρχεται να προστεθούν το σύστημα τετρακίνησης και η αυξημένη απόσταση που έχει το αμάξωμα από έδαφος ώστε να ξεπερνά τα εμπόδια που θ εμφανιστούν μπροστά του.

Ως buggy, το Manifesto δεν έχει πόρτες ενώ απουσιάζουν και τα κρύσταλλα, ώστε οι επιβάτες να έρχονται πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και να γίνονται ένα με αυτό. Αυτή η συνθήκη, όμως, δεν τους στερεί το δικαίωμα να παραμένουν συνδεδεμένοι αφού η λειτουργία "Bring-Your-Own-Device" καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση του smartphone με το αυτοκίνητο.

Από την άλλη, η οροφή είναι πολλαπλών χρήσεων, μπορεί να αναδιπλωθεί και συνδυάζεται με ένα εξελιγμένο σύστημα με μπάρες που μπορεί να μεταφέρει όλους τους τύπους αποσκευών. Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το Manifestο ξεχωριστό είναι το πλήρως αδιάβροχο εσωτερικό του κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πλυθεί ακόμα και με νερό υψηλής πίεσης χωρίς να προκληθεί ζημιά.

Την ίδια στιγμή τα καλύμματα των καθισμάτων μπορούν να αφαιρεθούν με μια απλή κίνηση και μετατρέπονται σε υπνόσακους, ένα must-have αξεσουάρ για όσους ζουν συχνά περιπέτειες στη φύση.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχει δουλέψει αρκετά η Dacia στο Manifesto είναι το μικρό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό επιτυγχάνεται, αρχικά, μέσω της μινιμαλιστικής σχεδίασης που συμβάλει στη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Από εκεί και πέρα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως το συνθετικό υλικό Starkle που αποτελείται κατά 20% από ανακυκλωμένα υλικά, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην αντοχή, στην ασφάλεια και στην αισθητική. Μάλιστα η συγκεκριμένη καινοτομία θα λανσαριστεί με τη νέα γενιά του Dacia Duster.

To Dacia Manifesto θα αποκαλυφθεί ζωντανά στο κοινό στην Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι στις 18 Οκτωβρίου 2022.