Αποκαλυπτήρια για τη νέα ηλεκτρική Jaguar I-Pace [pics+vid]


Λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα για την έκδοση παραγωγής της ηλεκτροκίνητης Jag.

  • 31/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ

Σχεδόν ένας μήνας απέμεινε έως το ντεμπούτο της Jaguar I-Pace, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, στις 6 Μαρτίου. Η I-Pace είναι ένα ηλεκτροκίνητο crossover, για το οποίο η Iνδική μητρική εταιρεία της Jaguar, η Tata Motors, αποφάσισε να αποκαλύψει νεότερες λεπτομέρειες για τη σχεδίασή της, ώστε να κάνει πιο εύκολη την αναμονή πολλών θαυμαστών της φίρμας, αλλά και όσων περιμένουν να δουν την πρώτη Jaguar χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης!

Η μακράν πιο ενδιαφέρουσα πληροφορία για τις ικανότητες φόρτισης της μπαταρίας σχετίζεται με τον ταχύτατο χρόνο της γι’ αυτήν τη διαδικασία. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 80% της χωρητικότητας της φορτίζεται από φορτιστή DC 100 kW έπειτα από λιγότερο από 45 λεπτά! Βέβαια, οι σχετικές λεπτομέρειες για ό,τι αφορά την μπαταρία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη, αλλά, με δεδομένο ότι η I-Pace θα υιοθετήσει σε μεγάλο ποσοστό τα χαρακτηριστικά του πρωτότυπου μοντέλου της, περιμένουμε να δούμε ένα «πακέτο» 90 kWh.

Επίσης, γνωρίζουμε πως κάποια πρωτότυπα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο στάδιο της τελικής παραγωγής, πέρασαν από πάρα πολύ δύσκολες δοκιμασίες σε συνθήκες ψύχους στον Αρκτικό Κύκλο, στο Arjeplog της Σουηδίας, στις εγκαταστάσεις των Jaguar και Land Rover. Η αξιολόγηση αυτών των αυτοκινήτων έγινε σε θερμοκρασίες της τάξης των -40 βαθμών Κελσίου, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ικανότητες του συστήματος τετρακίνησης. Πάντως, η Jaguar παραμένει φειδωλή σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που σχετίζονται με την ισχύ της I-Pace, αν και όλα δείχνουν ότι θα εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, με συνολική ισχύ περίπου 400 PS και ροπή 700 Nm!

Η Jaguar I-Pace δε θα κατασκευάζεται για αποκλειστική χρήση στους δημόσιους δρόμους, αφού θα υπάρξει στα τέλη του έτους στη Formula E και έκδοση, η οποία θα παραπέμπει πιο πολύ σε αγωνιστικού τύπου αυτοκίνητο. Μάλιστα, θα υπάρξει και διοργάνωση, που θα ονομάζεται “I-Pace eTrophy”, που θα αποτελείται αρχικά από 10 event, διάρκειας 30 λεπτών η καθεμία, με τη συμμετοχή 20 οδηγών!