Απορρίπτει τον κ. Senard η Nissan


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο, τα στελέχη της Nissan δεν διατίθενται να στηρίξουν τον Jean-Dominique Senard στη θέση του απελθόντος Carlos Ghosn.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/2/2019

Όπως έγινε γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Nissan αναμένει την τελική απόφαση της επιτροπής που έχει ορίσει το γαλλικό κράτος σχετικά με την υπόθεση που οδήγησε τον κ. Carlos Ghosn εκτός της θέσης του στον Όμιλο Renault-Nissan-Mitsubishi και εντός φυλακής.

Το γαλλικό κράτος διαθέτει ποσοστό 15% των μετοχών της Renault κάτι που το κάνει βασικό μέτοχο αυτής και το δικαίωμα ψήφου του επηρεάζει σαφώς τις όποιες αποφάσεις τόσο γι’ αυτή όσο και για τις άλλες δύο αυτοκινητοβιομηχανίες-μέλη. 

Ως τώρα, γνωρίζουμε ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε αφήσει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Nissan την ευχέρεια να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο του Ομίλου ενώ η Renault θα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τον νέο Γενικό Διευθυντή ή τον (νέο) Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο κ. Jean-Dominique Senard ήταν πρόταση των Γάλλων για την κάλυψη μίας εκ των δύο τελευταίων θέσεων αλλά κρυφός πόθος τους ήταν να τον δουν και στη θέση του Προέδρου του Ομίλου, άρα να είναι πρόεδρος και στη Nissan. 

Ωστόσο, οι Ιάπωνες αντιτίθενται σε αυτή την εξέλιξη. Αυτό δείχνει ότι η διαμάχη μεταξύ Renault και Nissan για το ποιος θα αντικαταστήσει τον κ. Ghosn καλά κρατεί ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιαπωνικό Τύπο, η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε τη γαλλική Κυβέρνηση και ο κ. Emmanuel Macron, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, έθιξε το θέμα στον κ. Shinzo Abe, τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό. Όμως, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τη Γαλλική Προεδρία ούτε από αντίστοιχα δημοσιεύματα στη γαλλικό Τύπο.

Θυμίζουμε ότι η Renault κατέχει το 43,4% των µετοχών µε δικαίωµα ψήφου της Nissan, ενώ η δεύτερη κατέχει μόλις το 15% των μετοχών της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, χωρίς δικαίωμα ψήφου, όμως.