ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Παρουσίαση του νέου Michelin Pilot Sport4


Από την Formula E στην παραγωγή...

  • 24/5/2016

Η τεχνογνωσία των ανθρώπων της Michelin βρίσκει ουσιαστική εφαρμογή στο Pilot Sport4, το νέο ελαστικό της, το οποίο δημιουργήθηκε για αυτοκίνητα σπορ επιδόσεων.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται πλέον για τη δημιουργία ενός ελαστικού είναι υψηλού επιπέδου όπως και η απαιτούμενη εξειδίκευση των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με αυτή. Αυτό που για τους υπόλοιπους είναι «ένα μαύρο κυκλικό αντικείμενο» για τους τεχνικούς και επιστήμονες της Michelin είναι μια διαρκής προσπάθεια συγκερασμού πολυάριθμων στοιχείων, τα οποία κάποιες φορές είναι αλληλοσυγκρουόμενα ως προς τη φύση τους. 

«Dynamic Response» 

Το «πλαίσιο» αυτό ήταν η καθημερινότητα κατά τη διάρκεια εξέλιξης του Pilot Sport4, του καινούργιο ελαστικού για οχήματα επιδόσεων που κατασκεύασε η εταιρεία.

Διατίθεται σε διαστάσεις από 205/45 ΖR 17 έως 325/30 ΖR 21 και ενσωματώνει ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η Michelin. Πρόκειται για την τεχνολογία την οποία τα στελέχη της ονομάζουν «Dynamic Response» και η οποία συνίσταται τόσο στη δομή του ελαστικού (η πολυστρωματική κατασκευή του περιλαμβάνει και αραμίδιο για μεγαλύτερη αντοχή από πριν και ασφαλώς ελεγχόμενη παραμόρφωση κατά την κίνηση του οχήματος), όσο και στη χάραξη του πέλματος (μέγιστη πρόσφυση τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα).

Να σημειώσουμε ότι εντός του έτους θα είναι διαθέσιμες στην αγορά οι διαστάσεις για τροχούς 17 και 18 ιντσών ενώ αυτές για τροχούς 19 ιντσών θα αρχίσουν να πωλούνται εντός του 2017.

Η εξέλιξη του Pilot Sport4 έγινε σε συνεργασία με συγκεκριμένες αυτοκινητοβιομηχανίες και κατά τη διάρκεια αυτής τα δεδομένα του προσαρμόζονταν και μεταβάλλονταν ανάλογα με τα ζητούμενα από αυτές αλλά και βάσει των αποκλειστικών δυναμικών χαρακτηριστικών που είχαν τα οχήματα στα οποία γινόταν οι δοκιμές.

Βεβαίως, ουσιαστική συμβολή στη δημιουργία του νέου ελαστικού είχε και η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει στη Michelin από την εμπλοκή τους στο θεσμό της Formula E. Τα μονοθέσια που μετέχουν σε αυτόν χρησιμοποιούν radial ελαστικά της γαλλικής εταιρείας (είναι αποκλειστικός προμηθευτής του). Συνεπώς η γνώση που έχει αποκτηθεί στα περίπου δύο χρόνια που διεξάγεται το εν λόγω Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι καίρια και για τα ελαστικά παραγωγής της.

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο Michelin Pilot Sport4 μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος 318 του «Car and Driver» το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουνίου μαζί με το «Έθνος του Σαββάτου».