Αποστολή στην Αυστρία: Στη γιορτή του GTI!


Kάθε χρόνο τέτοια εποχή, η μικρή, ασήμαντη πόλη Reifnitz στις όχθες της λίμνης Worthersee μετατρέπεται στη Μέκκα των απανταχού πιστών του Golf GTI. Ήμασταν κi εμείς εκεί!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ.
  • 31/5/2019

Ξεκίνησε ως μια συνάντηση μερικών φίλων που αποφάσισαν να φύγουν για μερικές ημέρες μακριά από τα σπίτια τους, παρέα με αυτό που τους συνέδεε: την αγάπη για το Golf GTI. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 1981 (κρατήστε το εξής: αν και τότε ήταν μόλις έξι χρονών, το GTI είχε δείξει πόσο χαρισματικό ήταν) και από τότε έγινε θεσμός. Ένας θεσμός που, 38 χρόνια μετά, έχει γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε στις τέσσερις ημέρες που διαρκεί επισκέπτονται τα στενά δρομάκια γύρω από τη λίμνη Worthersee πάνω από 200.000 επισκέπτες. Μάλιστα, εδώ και κάμποσα χρόνια βρίσκεται υπό την αιγίδα της ίδιας της «μαμάς» VW, η οποία φροντίζει να έχει ένα μεγάλο περίπτερο εκεί και γενικά να δίνει τον τόνο στην όλη εκδήλωση. Εκεί, άλλωστε, παρουσίασε και δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες από μαθητές και σπουδαστές (άλλες χώρες, άλλα ήθη!) που τους έδωσε τη δυνατότητα να τις σχεδιάσουν και να την πραγματοποιήσουν μέσα στα εργοστάσιά της. 

Τι γίνεται, λοιπόν, αυτές τις τέσσερις ημέρες στη μικρή αυτή αυστριακή πόλη; Η αλήθεια είναι ότι, όσο προετοιμασμένος και να είσαι, βρίσκεσαι μπροστά σε μια πραγματική έκπληξη. Ακόμα και φέτος, που οι δυο πρώτες μέρες δεν είχαν τις καιρικές συνθήκες με το μέρος τους, τίποτα δεν φάνηκε ικανό να πτοήσει χιλιάδες VW κάθε είδους και κάθε ηλικίας να συρρεύσουν εκεί. Και να κάνουν αυτό που είναι η επιτομή τού να βρεθείς στο Worthersee: την αργόσυρτη περατζάδα μέσα στο αυτοκίνητο στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της πόλης, να δείξεις το καμάρι σου, να σε δουν μέσα σ’ αυτό, να πατήσεις το γκάζι και να σκάσουν τα τελικά των εξατμίσεων, να παρκάρεις και να ανοίξεις το καπό, απλά πράγματα. 

Εξίσου μεγάλο το ενδιαφέρον και για τους θεατές. Είτε φανατικοί της θρησκείας GTΙ είτε απλοί περαστικοί για το χάζι, η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα γενικό κλίμα ευφορίας, όπως το εννοούν οι Αυστριακοί, δηλαδή, κυρίως μέσα από την ακατάσχετη κατανάλωση μπύρας και αγνώστου ταυτότητας χοληστερόλη. Γύρω από το event έχει στηθεί μία μεγάλη έκθεση βελτιωτών VW, όπου μπορείς να «ενημερωθείς» για τις τελευταίες τάσεις (φοριέται πολύ απ’ ότι είδαμε το «σαπακί» χρώμα, το σκουριασμένο και το γρατζουνισμένο, άβυσσος η ψυχή του tuner), μπορείς να δεις μετατροπές κάθε είδους και γούστου, να βρεθείς μπροστά σε άπειρα άλογα ή σε αμαξώματα που «σκουπίζουν» την άσφαλτο από τα πετραδάκια, μπορείς να δεις και να συμμετέχεις στα πάντα. Ακόμα και σε pole dancing και τέτοιας αντίληψης θεάματα, στα οποία η είσοδός μας λόγω της δημοσιογραφικής ιδιότητας βρήκε «ντουλάπα» αντιρρήσεων εμπρός της.

Το Worthersee είναι μια εμπειρία που κάθε φίλος ενός VW (και όχι μόνο, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, καλή «μοντίφα» να έχουν κάνει μόνο -και αν είναι και «Γκοντζίλα» ακόμα καλύτερα...) θα πρέπει να βρεθεί μια φορά στη ζωή του. Φέτος, υπήρχαν συμμετοχές από χώρες όπως το Μεξικό, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία ενώ οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 200.000 μέσα σ’ αυτές τις τέσσερις ημέρες. Η απόσταση από την Ελλάδα δεν είναι απαγορευτική, μόλις 12 ώρες οδήγηση από τα βόρεια σύνορά μας, ενώ και η συμμετοχή για αυτοκίνητο και δύο άτομα είναι στα 50 ευρώ. Βάλτε το στο πρόγραμμά σας για του χρόνου, το τοπίο είναι μαγευτικό και η εμπειρία να κυκλοφορείτε ανάμεσα σε τρελαμένους TSI και πάσης φύσεως και ελευθερίας «μπουριά» εξατμίσεων να αντιλαλούν στην καθωσπρέπει αυστριακή επαρχία, θα σας μείνει αξέχαστη.