Αποστολή στην Πράγα: Το Vision 7S Concept δείχνει τον δρόμο για τη Skoda του αύριο (photos-video)


Το Car and Driver ταξίδεψε στην Τσεχία για να γνωρίσει από κοντά τη "νέα εποχή" που ξημερώνει για τη Skoda, με τους πυλώνες της επόμενης ημέρας να ενσωματώνονται στο εντυπωσιακό ηλεκτρικό SUV Vision 7S Concept.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤΟ: SKODA
  • 31/8/2022

Από τις πιο σημαντικές στιγμές για οποιαδήποτε εταιρεία είναι πάντα εκείνη που κοντοστέκεται και αναρωτιέται "what's next"; Τι υπάρχει παρακάτω στα επιχειρηματικά σταυροδρόμια (που πολλές φορές μπορεί να καταλήξουν σε αδιέξοδα).

Η Skoda όπως λίγο πολύ και ολάκερη η αυτοκινητοβιομηχανία σε τούτη τη δύσκολη περίοδο (κορωνοϊός, πόλεμοι, ενεργειακή κρίση και τόσα άλλα) πρέπει εκτός των προαναφερθέντων να υποδεχθεί και την ηλεκτροκίνηση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για το "τώρα" και το "αύριο". Και είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον για τη δουλειά μας, να σου δίνεται η ευκαιρία να πεις " Ήμουν κι εγώ εκεί".

Καλεσμένοι, λοιπόν, της Kosmocar, του επίσημου εισαγωγέα της Skoda στην Ελλάδα, το Car and Driver και ελάχιστα ακόμη Μέσα από τη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο, βρεθήκαμε στην αλλαγή της εποχής (πολύ σημαδιακό), αποχαιρετώντας το καλοκαίρι στην όμορφη Πράγα, γενέτειρα της Skoda, για να μάθουμε τα πάντα για την " επόμενη μέρα" της Τσέχικης φίρμας.

Ο Klaus Kellmer, CEO της Skoda μας προλόγισε το πώς θα έρθει αυτή. Με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εκπαίδευση του δυναμικού της φίρμας και με επέκταση της γκάμας (70.000 Enyaq έχουν παραδoθεί ως τώρα). Αλλά και 3 νέα μοντέλα και ανανέωση των Octavia, Kodiaq και Superb. Και με νέα μοντέλα για το σήμερα σε αγορές όλου του κόσμου.

Στόχος της φίρμας είναι να μην κανιβαλήσει άλλες μάρκες του ομίλου. Κι όλα αυτά με πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης και μείωση της εκπομπής CO2 πάνω από 50% έως το 2030. Και επιπλέον αλλαγή σήματος για τη μάρκα και τόνωση της νέας εποχής μέσω του 7S. Η διαφοροποίηση, ο εξηλεκτρισμός και οι ανάγκες των πελατών έδωσαν το έναυσμα γι αυτές τις αλλαγές. Κι από το value for money των Felicia και Octavia, φτάσαμε στο σήμερα που προσφέρει έξυπνες λύσεις μετακίνησης.

 

Η εταιρία είχε διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο που είδαμε και μάθαμε όσα εντυπωσιακά έρχονται για τους Simply Clever Τσέχους (πολύ εύστοχα το "απλά έξυπνη" είναι η παντιέρα της εταιρίας). Την ίδια στιγμή βλέπαμε από κοντά το νέο Vision 7S, το 7θέσιο ηλεκτρικό concept SUV που θα αποτελέσει τον προπομπό της σχεδιαστικής γλώσσας της Skoda για το ηλεκτρικό μέλλον που έρχεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση (και τάση!).

Σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε με τον κ. Oliver Stefani, Head of Design μάθαμε ότι το Vision 7S είναι ένα μοντέλο που προλογίζει τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα της φίρμας. Έχει δε δημιουργήσει μια νέα σταθερά μέσα στη φίρμα αφού το εν λόγω μοντέλο είναι "το πρώτο από πολλά" που θα έρθουν.

Συνομιλώντας με τον Oliver Stefani, Head of Design της Skoda.
Συνομιλώντας με τον Oliver Stefani, Head of Design της Skoda.

Το εμπρός μέρος το οποίο η Skoda ονομάζει Tech Deck Face έχει ενσωματώσει μια εκμοντερνισμένη διάταξη, με τις κλασικές γρίλιες της φίρμας (7 στο σύνολό τους) να έχουν "μετακομίσει" από τη μάσκα στον προφυλακτήρα, με την κεντρική να έχει πορτοκαλί χρωματισμό και να διαφέρει από τις υπόλοιπες μαύρες. Το ίδιο “σκηνικό” επαναλαμβάνεται στο πίσω μέρος και συνδυάζεται με τα φωτιστικά σώματα που σχηματίζουν το γράμμα “Τ”.

Το αυτοκίνητο είναι μεγάλο, αλλά όχι υψηλό, με αδρές γραμμές και πολλές έξυπνες λύσεις εντός του όπως η 7θεσια διάταξη με την μία εξ αυτών στο κέντρο της καμπίνας να προορίζεται για βρέφη. Η Skoda έδωσε μεγάλη έμφαση στα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά που έχει χρησιμοποιήσει στην καμπίνα, μέσα στην οποία προσφέρονται δύο διαφορετικές διαμορφώσεις, Driving και Relaxing, για να επιλέξει ο οδηγός αυτή που του ταιριάζει.

Από εκεί και πέρα έγινε γνωστό ότι το σύστημα μπαταριών έχει ενεργειακή χωρητικότητα 89,0 kWh και προσφέρει στο Vision 7S αυτονομία 600 km ενώ η φόρτιση θα μπορεί να γίνεται με ισχύ έως και 200 kW.

Για το τέλος, αφήσαμε το γεγονός ότι το φτερωτό βέλος, το σήμα της εταιρίας φεύγει πλέον από το καπό και θα υπάρχει σε πινελιές του αυτοκινήτου.