Αποσύρεται η General Motors από την αγορά της Ρωσίας!


Και κλείνει το εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη.

  • 19/3/2015

Tην απόφασή της να αποσυρθεί από την αγορά της Ρωσίας και να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Opel στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε η General Motors. Οι δύο αυτές κινήσεις αναμένεται να στοιχίσουν στην αυτοκινητοβιομηχανία περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώνονται με ταχύτατο ρυθμό στη Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει ραγδαία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Οι εταιρείες αυτοκινήτων αναγκάζονται να αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη αλλά ταυτόχρονα να προσελκύουν ένα ρωσικό καταναλωτικό κοινό που εμφανίζεται να διστάζει όλο και περισσότερο να προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες.

«Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την αποφυγή μιας μεγάλης επένδυσης σε μια αγορά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οποίας εγείρουν μεγάλες προκλήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της GM, Dan Ammann.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων.

Το εργοστάσιο της GM στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, θα σταματήσει την παραγωγή του στα μέσα του 2015, ενώ η εταιρεία θα σταματήσει παράλληλα να συναρμολογεί οχήματα Chevrolet στο ρωσικό εργοστάσιο GAZ φέτος.

Η Opel θα έχει αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και η εταιρεία θα στραφεί στην πολύ πιο περιορισμένη αγορά των πολυτελών και πολύ πιο ακριβών οχημάτων, προσφέροντας ορισμένα αυτοκίνητα Cadillac και Chevrolet κατασκευασμένα όμως στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε επιτύχει το απαιτούμενο επίπεδο προσαρμογής στην τοπική αγορά για να κατασκευάζουμε μεγάλα οχήματα στη Ρωσία και το περιβάλλον της αγοράς δεν δικαιολογεί μια μεγάλη επένδυση για να προσαρμοστούμε» στις ανάγκες της ρωσικής αγοράς, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Opel, Karl-Thomas Neumann, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι προοπτικές της ρωσικής αγοράς «δεν είναι καλές, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά επίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», εξήγησε ο Neumann σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η GM ανέφερε ότι οι έκτακτες δαπάνες που θα γίνουν στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων αυτών θα εγγραφούν στα αποτελέσματα χρήσεως του πρώτου τριμήνου του 2015.