Αποχαιρετισμός στα «όπλα»! Μετά από 19 χρόνια και 3 γενιές κλείνει ο κύκλος της Mercedes CLS


Οι Γερμανοί παίρνουν... σκούπα και απλοποιούν την γραμμή παραγωγής στο εργοστασίο του Sindelfingen για να υποδεχτούν τη νέα γενιά της E-Class.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/6/2023

Όλα δείχνουν ότι η Mercedes έχει πάρει την απόφαση να ολοκληρώσει τον κύκλο της CLS μετά από 19 χρόνια παραγωγής και 3 διαδοχικές γενιές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του autocar.co.uk αυτό θα συμβεί τον προσεχή Αύγουστο και η έλευση της νέας γενιάς της E-Class έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Το βρετανικό μέσο έχοντας μιλήσει με πηγές εντός της γερμανικής εταιρείας τονίζει πως η ταυτόχρονη παραγωγή των δυο μοντέλων στο εργοστάσιο του Sindelfingen θα δημιουργούσε συνωστισμό και καθυστερήσεις, οπότε αποφάσισαν να... πάρουν σκούπα και να (ξε)καθαρίσουν την κατάσταση ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος.

Η τρέχουσα, τρίτη, γενιά της Mercedes CLS βρίσκεται στην παραγωγή από το 2018 κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος της πορείας της θα έχει κλείσει μια πενταετία στην αγορά, διάστημα αρκετά μικρότερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Mercedes CLS 2004
Mercedes CLS 2004

Η πρώτη γενιά εμφανίστηκε το 2004, έχοντας πατήσει αρκετά στον «κορμό» της E-Class, και έμεινε στην παραγωγή έως το 2010. Η εταιρεία είχε δώσει μια πρώτη γεύση στο κοινό έναν χρόνο πριν με την αποκάλυψη του πρωτότυπου Vision CLS στην έκθεση της Φρανκφούρτης. Εκεί έγινε ξεκάθαρο ότι ήθελε με αυτό το μοντέλο να ξεφύγει από την μέχρι τότε αυστηρή σχεδιαστική παράδοση και να πειραματιστεί πάνω σε νέες γραμμές.

Οι καμπύλες του αμαξώματος, τα επιμηκυμένα φανάρια και το γενικότερο στιλ της CLS, η οποία έμοιαζε περισσότερο με coupe, έδειχναν αταίριαστα με τη μέχρι τότε -ολίγον- συντηρητική προσέγγιση της Mercedes στον σχεδιασμό των μεγάλων τετράπορτων μοντέλων της. Μεταξύ των βασικών σχεδιαστικών στοιχείων που έκαναν τη CLS να ξεχωρίζει ήταν το τολμηρό μπροστινό μέρος, η κυρτή οροφή αλλά και το «γλυκό» τελείωμά της στο πίσω μέρος.

Mercedes CLS Shooting Brake
Mercedes CLS Shooting Brake

Το 2010 παρουσιάστηκε η δεύτερη γενιά της CLS η οποία «περπάτησε» μέχρι το 2018, ενώ το 2012 μπήκε στη γκάμα η estate έκδοση Shooting Brake η οποία μας... άφησε γρήγορα και δεν αντικαταστάθηκε όταν κυκλοφόρησε η τρίτη γενιά το 2018.

Τέλος, το ρεπορτάζ του autocar.co.uk αναφέρει ότι στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος που επιχειρεί η Mercedes στη γκάμα της, ως -έμμεσος- αντικαταστάτης της CLS θα οριστεί το ηλεκτρικό sedan EQE.