Αποζημίωση-μαμούθ θα καταβάλει ο Martin Winterkorn στη VW για το Dieselgate


Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Volkswagen, Martin Winterkorn, συμφώνησε να πληρώσει 10 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στην αυτοκινητοβιομηχανία σε σχέση με το σκάνδαλο Dieselgate.

  • 3/6/2021

Όπως είναι γνωστό, η Volkswagen ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο την πρόθεσή της να ζητήσει αποζημίωση από τον Winterkorn για το σκάνδαλο Dieslegate και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και του πρώην COE της θα μπορούσε να υπογραφεί μέσα στην πρώτη βδομάδα του Ιουνίου του 2021.

Ενώ η Volkswagen αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις εξελίξεις και ο Μ. Winterkorn τηρεί «σιγήν ιχθύος», νέες πληροφορίες αναφέρουν πώς το εποπτικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας θα συνεδριάσει για να συζητήσει την επικείμενη συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε το Reuters. Στη συνέχεια, θα πρέπει οι μέτοχοι της VW να υπογράψουν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης τον Ιούλιο του 2021.

Σε μια πολυετή έρευνα, η Volkswagen κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι ο Winterkorn παραβίασε τα καθήκοντά του ως (πρώην) πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen AG αποτυγχάνοντας να «διευκρινίσει πλήρως τις συνθήκες πίσω από τη χρήση παράνομων λειτουργιών λογισμικού σε κινητήρες diesel 2.0l TDI οι οποίοι πουλήθηκαν στην αγορά της Βόρειας Αμερικής μεταξύ 2009 και 2015.»

Ο Winterkorn παραιτήθηκε από το αξίωμά του στη Volkswagen τον Σεπτέμβριο του 2015 λίγες μόνο ημέρες μετά το πρώτο σκάνδαλο Dieselgate. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ισχυρίστηκε τότε ότι δεν γνώριζε για τυχόν αδικήματα εκ μέρους του. Λίγο αργότερα, κατηγορήθηκε για απάτη και συνωμοσία από τις αρχές των ΗΠΑ, αλλά καθώς η Γερμανία δεν εκδίδει υπόδικους πολίτες της, έχει μέχρι στιγμής αποφύγει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Το σίριαλ αυτό δεν θεωρείται λήξαν και είναι σίγουρο ότι οι… συνέχειες θα έχουν πολύ ενδιαφέρον!