Aptera: Το ηλεκτροκίνητο που καταργεί τη φόρτιση


Με τη συμβολή και της ηλιακής ενέργειας, το πρωτότυπο όχημα της Aptera υπόσχεται αυτονομία που αγγίζει τα 1.600 χιλιόμετρα και επί της ουσίας καταργεί οποιαδήποτε ανάγκη φόρτισης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/12/2019

Σχεδιασμένο για να μεταφέρει δύο επιβάτες με τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα, το Aptera αποτελεί ένα φιλόδοξο project η επιτυχία του οποίου πρόκειται να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε στις πόλεις.

Και αυτό γιατί οι ηλιακοί συλλέκτες που καλύπτουν τις επιφάνειες του αμαξώματός του είναι αρκετοί ώστε να εξασφαλίζουν περίπου 65 χιλιόμετρα αυτονομίας, αριθμός που υπερκαλύπτει τη μέση απόσταση που καλύπτουμε καθημερινά ακόμα και με συμβατικής τεχνολογίας οχήματα.

Το Aptera επί της ουσίας καταργεί την ανάγκη φόρτισης, παρά το γεγονός ότι προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα με επιπλέον μπαταρίες που προσφέρονται προαιρετικά αυξάνοντας το συνολικό βάρος του ηλιακού οχήματος από τα 816 κιλά στα 907 κιλά.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Aptera είναι το χαμηλό κόστος συντήρησης, μιας και η κατασκευάστρια εταιρεία δηλώνει πως δεν απαιτείται καμία εργασία μέχρι και τα 17.700 χιλιόμετρα.

Στόχος της Aptera Motors είναι να ξεκινήσουν οι δοκιμές εξέλιξης του αυτοκινήτου τους πρώτους μήνες του 2020 και η παραγωγή στα τέλη της επόμενης χρονιάς, ώστε ο ετήσιος ρυθμός παραγωγής να έχει αγγίξει τις 20.000 μονάδες έως το 2022 και τις 40.000 μονάδες έως το 2024.