Armis: Νέα γαλλικά στρατιωτικά φορτηγά με λειτουργία αυτόνομων κομβόι!


Μία νέα γενιά στρατιωτικών οχημάτων τα οποία ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες, όπως το trunk platooning, αποκάλυψε η εταιρία Arquus, θυγατρική του ομίλου Volvo στη Γαλλία.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 21/10/2020

Τα στρατιωτικά φορτηγά της σειράς Armis θα είναι τροχοφόρα, 6Χ6 και 8Χ8, σε διάφορες διαμορφώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Αργότερα θα ακολουθήσει και μία πιο ελαφριά εκδοχή, 4Χ4, το ενδιαφέρον όμως εδώ έγκειται στις τεχνολογίες που ενσωματώνουν, από τα συμβατικά φορτηγά για πολιτική χρήση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Joan Gibert, strategy manager της Arquus, η βασική γραμμή για την εξέλιξη της νέας αυτής σειράς στρατιωτικών οχημάτων ήταν να «πάρουν ανθεκτικά μέρη από την πολιτική γραμμή βαρέων φορτηγών, να τα προσαρμόσουν και να τα στρατιωτικοποιήσουν».

Προφανώς ο όμιλος της Volvo διαθέτει όλη την τεχνογνωσία, καθώς και μερικές πολύ σοβαρές προτάσεις. Παρόλα αυτά, ακόμη και τα heavy duty οχήματα για κίνηση σε δύσκολα τερέν της εταιρίας εξελίχθηκαν και ενισχύθηκαν περαιτέρω, έτσι ώστε να παραμένουν σταθερά σε κάθε έδαφος.

Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση στις κινητικές τους δυνατότητες, καθώς σε αφιλόξενα περιβάλλοντα και στρατιωτικές ζώνες αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο, είναι η χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του στρατού που θα τα επιλέξει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την τεχνολογία truck platooning, χάρη στην οποία ένας και μόνο οδηγός θα μπορεί να κινεί ένα κομβόι οχημάτων. Αυτός θα οδηγεί το πρώτο φορτηγό ενώ τα υπόλοιπα θα επικοινωνούν ασύρματα και θα κινούνται αυτόνομα, κρατώντας αποστάσεις και πηγαίνοντας σε σειρά.

Μάλιστα, επειδή δεν μιλάμε για πολιτικές εφαρμογές, οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρίας έχουν πάει το όλο θέμα ένα βήμα παραπέρα. Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, όπου κάποιο φορτηγό χτυπηθεί και ακινητοποιηθεί, τα υπόλοιπα δεν σταματάνε αλλά συνεχίζουν να ακολουθούν το αμέσως επόμενο μπροστινό που συνεχίζει να βρίσκεται εν κινήσει!

Κατά τα άλλα, τα φορτηγά Armis διαθέτουν σύγχρονα πετρελαιοκίνητα σύνολα 11 και 13 λίτρων, μπορούν να περνάνε από υδάτινα κωλύματα βάθους 1,3 μέτρων, να ανεβαίνουν τοίχους 50 εκατοστών και δρόμους με 50% κλίση! Όσο για την καμπίνα τους, ανάλογα με τις προδιαγραφές, προσφέρει αντιβαλλιστική προστασία στον οδηγό και στους δύο ακόμα επιβάτες που δύναται να μεταφέρει.