«Arrivederci Italia», λέει η Fiat!


Μετονομάζεται σε Fiat Chrysler Automobiles & αλλάζει έδρα!

  • 30/1/2014

Ιστορική μέρα για την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία και γενικότερα για την Ιταλία, ήταν η Τετάρτη 29/1, καθώς η Fiat ανακοίνωσε τη μετονομασία της σε Fiat Chrysler Automobiles και παράλληλα την απόφασή της να μετακινήσει την έδρα της εκτός Ιταλίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η 7η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η διοικητική της έδρα μεταφέρεται στην Ολλανδία και η φορολογική της στη Μεγάλη Βρετανία. Η εταιρεία θα εισαγάγει τις μετοχές της στη Wall street, ενώ θα παραμείνει εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Η διοίκηση της Fiat Chrysler Automobiles διατείνεται ότι οι κινήσεις αυτές δεν έχουν στόχο την αποφυγή καταβολής φόρων, παρά το ότι η Βρετανία διαθέτει ένα πολύ πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, σε σύγκριση με αυτό που ισχύει στην Ιταλία.

Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος ανέφερε ότι δεν αναμένει σημαντική μεταβολή των φόρων που καταβάλει, ενώ ανέφερε εξάλλου πως κατέγραψε υψηλότερα προ φόρων κέρδη από το αναμενόμενο το 2013, αλλά αναμένει χαμηλότερα κέρδη το 2014.

Η Fiat είχε τον έλεγχο της Chrysler από το 2009, αλλά εξαγόρασε το υπόλοιπο 41,5% των μετοχών της αυτό τον μήνα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας στην ιστορική της έδρα, στο Τορίνο, ανακοινώθηκε ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,95 δισεκ. ευρώ το 2013, από 0,9 το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Οι πωλήσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν 3% στα 4,35 εκατ. οχήματα, αν και η εταιρεία συνέχισε να χάνει χρήματα στην Ευρώπη. Το καθαρό της χρέος αυξήθηκε ελαφρά από 6,55 σε 6,65 δισεκ. ευρώ. Το ΔΣ της εταιρείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει μερίσματα στους μετόχους, για να διατηρήσει το επίπεδο ρευστότητάς της.

Στον όμιλο Fiat Chrysler ανήκουν μάρκες όπως οι Jeep, Dodge, Alfa Romeo, Maserati και Ferrari.

Ο CEO της φίρμας, Sergio Marchionne τόνισε πως «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ και εγγονός του αείμνηστου «Avvocato» Gianni Agnelli, John Elkann, πρόσθεσε ότι «ξεκινά μια νέα εποχή για την ιστορική αυτή βιομηχανία με ικανοποιητικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της εταιρείας για το αν συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής της Ιταλίας και κυρίως η ιστορική βιομηχανία του Mirafiori. «Από πού πραγματικά μετράει είναι οι θέσεις εργασίας, ο αριθμός των οχημάτων που πωλήθηκαν, η ανταγωνιστικότητα... είναι ένας δρόμος ώστε μια μεγάλη ιταλική βιομηχανία να γίνει παγκόσμιο. Νομίζω ότι όλοι οι Ιταλοί θα έπρεπε να την υποστηρίξουν», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Enrico Letta που κάλεσε τους συμπατριώτες του να συνεχίζουν να στηρίζουν την Fiat, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η εταιρεία θα γίνει ένας παγκόσμιος παίκτης», για να προσθέσει πως «το ζήτημα της φορολογικής της έδρας είναι ένα εντελώς δευτερεύον ζήτημα».