Aston Martin DB12: Το πρώτο «Super» Tourer του κόσμου με δύναμη 680 PS (photos-video)


Ο διάδοχος της DB11 ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, τόσο με την κομψή σχεδίαση όσο και με τον θηριώδη V8 των 4,0 lt που κρύβει κάτω από το μακρύ καπό. 

  • 25/5/2023

Κάποιοι θα το αντιμετωπίσουν ως «τρικ» για λόγους marketing. Άλλοι μπορεί και όχι... Η Aston Martin τράβηξε το κάλυμμα από τη DB12 παρουσιάζοντας την ως το πρώτο Super -και όχι Grand- Tourer στον κόσμο. Η ουσία είναι ότι ο διάδοχος της DB11 έρχεται για να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, τόσο με την κομψή σχεδιαστική γραμμή όσο και με τον ισχυρότερο κινητήρα που τον κινεί.

Κάτω από το μακρύ και επιβλητικό καπό βρίσκεται ένας twin-turbo V8 των 4,0 lt που συναρμολογείται στο χέρι από την Mercedes-AMG και αποδίδει 680 PS στις 6.000 rpm και 800 Nm ροπής μεταξύ 2.750-6.000rpm. Οι Βρετανοί κάνουν λόγο για 34% αύξηση της δύναμης σε σχέση με τον προκάτοχό του, σημειώνοντας ότι το αυτοκίνητο μπορεί να επιταχύνει το 0-100 km/h σε 3,5 sec. ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 325 km/h.

Αυξημένη δύναμη σημαίνει και υψηλότερες θερμοκρασίες, ωστόσο ο κατασκευαστής τονίζει ότι το σύστημα ψύξης έχει επανασχεδιαστεί ώστε όλα τα πηγαίνουν «ρολόι» όταν το αυτοκίνητο δουλεύει στα κόκκινα. Αναβαθμίσεις έχουν γίνει και στον τομέα της ροής του αέρα ο οποίος έχει βελτιωθεί σε ποσοστό 56%.

Όλη αυτή η δύναμη περνάει στον πίσω άξονα μέσω ενός αυτόματου κιβώτιου ταχυτήτων των 8 σχέσεων ενώ υπάρχει και ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό (E-Diff) το οποίο, σε αντίθεση με το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD), μπορεί να κλειδώσει σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου απογειώνοντας την οδηγική εμπειρία.

Σχεδιαστικά η DB12 «φωνάζει» ότι είναι αυτοκίνητο της Aston Martin αφού έχουν επιλεχθεί οι γνωστές σχεδιαστικές γραμμές της φίρμας. Κοιτώντας κανείς πιο προσεκτικά θα εντοπίσει μια μεγαλύτερη γρίλια στο μπροστά μέρος, τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν νέα σχεδίαση ενώ οι καθρέπτες έχουν μικρύνει και δεν έχουν πλαίσιο.

Τα μετατρόχια είναι πιο φαρδιά και στη «μύτη» του καπό συναντάμε για πρώτη φορά σε μοντέλο παραγωγής της Aston Martin το αναθεωρημένο logo της εταιρείας. Η DB12 πατάει πάνω σε ζάντες 21 ιντσών ενώ τα ελαστικά είναι Michelin Pilot Sport S 5 με διαστάσεις 275/35R-21 μπροστά και 315/30R-21 πίσω.

Στο εσωτερικό οι φωτογραφίες δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μία πιο ευρύχωρη καμπίνα, με πιο άνετους χώρους για τους επιβάτες. Προφανώς ένα αυτοκίνητο της Aston Martin δεν θα μπορούσε παρά να επιλέξει τα κορυφαία υλικά. Η κεντρική κονσόλα είναι υπερυψωμένη και έχει αφομιώσει την οθόνη του συστήματος infotainment των 10,3 ιντσών η οποία διαθέτει Apple Car Play και Android Auto.

Η Aston Martin DB12 μπορεί να δεχθεί over-the-air ενημερώσεις ενώ την ίδια στιγμή είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη η νέα εφαρμογή της εταιρείας για smartphone που δίνει τη δυνατότητά στον κάτοχο του οχήματος να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες και συνδρομητικές υπηρεσίες, εκ των οποίων τρεις είναι δωρεάν για τα τρία πρώτα χρόνια.

Οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το τρίτο τρίμηνο του 2023 και παρόλο που η Aston Martin δεν έκανε καμία αναφορά στην τιμή, θα πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι αυτή δεν θα είναι χαμηλότερη των 250.000 ευρώ. Τέλος, ως δεδομένο θα πρέπει να θεωρήσουμε και ότι αργά η γρήγορα η Aston Martin θα παρουσιάσει την ανοιχτή «Volante» έκδοση της DB12.