Audi Q3 TFSI e & Q3 Sportback TFSI e: Mε 61 km αυτονομία και χωρίς εταιρικό φόρο


Τα πρώτα plug-in υβριδικά μοντέλα από την Audi στην κατηγορία των compact SUV έφτασαν στη χώρα μας. Ποιες είναι οι τιμές διάθεσης τους στην ελληνική αγορά.

  • 12/7/2021

Η Audi ανακοίνωσε τη διάθεση των νέων plug-in υβριδικών SUV Q3 45 TFSI e και Q3 Sportback 45 TFSI e. Τα δύο δημοφιλή SUV, εξοπλισμένα με τεχνολογικά προηγμένο plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα, προσφέρουν συνδυασμένη ισχύ 245 ίππων (180 kW), συναρπαστικές επιδόσεις και ηλεκτρική αυτονομία που φτάνει τα 61 χιλιόμετρα. Η εύχρηστη στην καθημερινότητα ηλεκτροκίνηση, η απλή διαδικασία φόρτισης και τα δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά, καθιστούν τα δύο υβριδικά SUV ιδανική λύση για είσοδο στον κόσμο της εξηλεκτρισμένης κινητικότητας.

Τα δύο μοντέλα απαλλάσσονται από καταβολή ετήσιων τελών κυκλοφορίας, ενώ ως εταιρικά αυτοκίνητα, οι χρήστες δεν πληρώνουν φόρο χρήσης. Στην Ελλάδα, το Q3 45 TFSI e έχει τιμή εκκίνησης τα 45.900 €, η αντίστοιχη για το Q3 Sportback 45 TFSI e είναι 49.550 €, ενώ για περιορισμένο χρονικό διάστημα προσφέρονται με επιπλέον όφελος ηλεκτροκίνησης ύψους 3.000 €.

Και τα δύο μοντέλα Q3 χρησιμοποιούν τον 1.4 TFSI, με ισχύ 150 ίππων (110 kW), ως κινητήρα εσωτερικής καύσης. Συνδυάζεται με ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη (PSM),  με ισχύ 85 kW (116 PS). Ο PSM αποτελεί ενιαία μονάδα με το αυτόματο κιβώτιο S tronic 6 σχέσεων, μαζί με τον διαχωριστικό συμπλέκτη.

Συνδυαστικά, η ισχύς - που μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς - φτάνει την τιμή των 245 ίππων (180 kW) και η ροπή τα 400 Nm. Και τα δύο μοντέλα επιταχύνουν στο 0-100 χλμ./ώρα σε 7,3 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 210 χλμ./ώρα. Στον κύκλο μέτρησης NEDC, η κατανάλωση των Q3 45 TFSI e και Q3 Sportback 45 TFSI e είναι 1,4 έως 1,7 λίτρα ανά 100 χλμ.  

Η μπαταρία υψηλής τάσης βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του οχήματος, μπροστά από τον πίσω άξονα. Τα 96 πρισματικά της στοιχεία αποθηκεύουν 13,0 kWh ενέργειας (10,4 kWh net). Τα δύο υβριδικά SUV ξεκινούν πάντα σε ηλεκτρική λειτουργία. Μπορούν να καλύψουν έως και 61 χλμ. αποκλειστικά ηλεκτρικά (NEDC), με μέγιστη ταχύτητα 140 χλμ./ώρα.

Τα Audi Q3 45 TFSI e και Q3 Sportback 45 TFSI e φορτίζονται χρησιμοποιώντας είτε συνεχές ρεύμα (DC) με ισχύ 11 kW είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC), σε πρίζα σούκο ή υποδοχή 400 Volts, 3,6 kW. Με την τελευταία, μια άδεια μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί σε 3 ώρες και 45 λεπτά χρησιμοποιώντας το στάνταρ καλώδιο φόρτισης.

Φυσικά, τα δύο μοντέλα διατηρούν τα γνώριμα χαρακτηριστικά του Q3. Ευρύχωρα στο εσωτερικό, με καθίσματα που προσφέρουν εξαιρετική άνεση ενώ τα πίσω καθίσματα μετατοπίζονται κατά μήκος, ως στάνταρ. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαμόρφωσης για αύξηση του χώρου αποσκευών, που ποικίλλει από 380 έως 1.375 λίτρα.

Τα δύο υβριδικά SUV παρέχουν το πλήρες πακέτο infotainment και συνδεσιμότητας της μάρκας - Virtual Cockpit σε δύο μεγέθη και οθόνη αφής 10,1 ιντσών, φωνητικός έλεγχος, πρόγραμμα πλοήγησης MMI Navigation plus, πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες Audi connect και τις υπηρεσίες Car-to-X, ενώ η εφαρμογή myAudi συνδέει το αυτοκίνητο με smartphone. Διαθέσιμα Audi phone box και Bang&  Olufsen Premium Sound System με virtual 3D ήχο.

Το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης είναι πληρέστατο, περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό τα Audi pre sense, lane departure warning, turn assist, swerve assist ενώ διαθέσιμο προαιρετικά είναι το adaptive cruise control, για εμπειρία ημιαυτόνομης οδήγησης.

Τα Audi Q3 45 TFSI e και Q3 Sportback 45 TFSI e διατίθενται από 45.900 € και 49.550 € αντίστοιχα, με τον βασικό εξοπλισμό να περιλαμβάνει προβολείς LED και αυτόματο διζωνικό κλιματισμό. Αυτήν την περίοδο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα προσφέρονται με επιπλέον όφελος ηλεκτροκίνησης 3.000 €. Ως εταιρικά αυτοκίνητα, οι χρήστες των δύο plug-in υβριδικών μοντέλων απαλλάσσονται από καταβολή φόρου χρήσης ενώ και τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά.