Audi RS Q3 edition 10 years: Συλλεκτική έκδοση 400 PS και 555 μονάδων (photos)


Το Audi RS Q3 κλείνει 10 χρόνια πορείας και το γιορτάζει με μια συλλεκτική έκδοση που θα είναι διαθέσιμη σε μόλις 555 μονάδες.

  • 11/10/2022

Το AudiRSQ3 συμπληρώνει 10 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του και οι Γερμανοί το γιορτάζουν με μία συλλεκτική έκδοση που θα κυκλοφορήσει σε 555 μονάδες. Η πλήρης ονομασία του είναι AudiRSQ3 edition 10 years και θα είναι διαθέσιμο τόσο με το κλασικό SUV αμάξωμα όσο και στην έκδοση Sportback.

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο γνωστός turbο κινητήρας των 2,5 lt με δύναμη 400 PS και 480 Nmροπής. Το σύνολο συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο Stronic των 7 σχέσεων και η κίνηση περνάει και στους τέσσερις τροχούς. Κοιτώντας κανείς τους αριθμούς θα διαπιστώσει πως η επιπλέον δύναμη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του AudiRSQ3 που είδαμε το 2015 αγγίζει το 17% μιας και η συγκεκριμένη πρόταση απέδιδε 340 PS.

Σύμφωνα με την Audi η έκδοση μπορεί να επιταχύνει το 0-100 km/h σε 4,5 sec ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h αν και υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει τα 280 km/h με την προσθήκη ενός προαιρετικού πακέτου.

Ειδική αναφορά γίνεται και στον ήχο που παράγεται από το πεντακύλινδρο σύνολο και... εκφράζεται μέσα από τις δύο τεράστιες «μπούκες» που είναι τοποθετημένες στα άκρα του πίσω προφυλακτήρα.

Όσον αφορά την εμφάνιση η Audi διαθέτει το μοντέλο σε δύο exclusive χρωματισμούς, το Silver matte και το μεταλλικό Chronos Gray. Ειδικά το δεύτερο αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη συλλεκτική εκδοχή του RSQ3. Το ίδιο ισχύει και για τις ζάντες που έχουν διάμετρο 21 ίντσες και «φοράνε» ελαστικά 225/35.

Στο σύστημα πέδησης υπάρχει η επιλογή κεραμικών δίσκων 19 ιντσών ενισχυμένοι με ανθρακονήματα, για τον μπροστινό άξονα, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό υπάρχουν δαγκάνες γκρι χρώματος, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν σε κόκκινο ή μπλε με επιπλέον χρέωση.  

Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια σειρά από λεπτομέρειες στο αμάξωμα που τονίζουν τον συλλεκτικό χαρακτήρα της έκδοσης και «αγριεύουν» κατά πολύ τη συνολική εικόνα, κυρίως μέσω μαύρων γυαλιστερών επιφανειών.

Η ίδια λογική επιλέχθηκε και για το εσωτερικό με το σήμα RSκάτω από τα προσκέφαλα των bucketκαθισμάτων να δίνει τον τόνο. Η επένδυσή τους έχει γίνει με δέρμα Dinamica και οι χρωματιστές ραφές συνθέτουν μια όμορφη στο μάτι αντίθεση.

Στο τιμόνι υπάρχουν δύο επιλογές (στρογγυλό ή flat bottom), τα πατάκια φέρουν επίσης το logo«RS» ενώ τα μαρσπιέ είναι φωτιζόμενα, ενώ όταν οι πόρτες ανοίγουν προβάλλεται στο έδαφος ένα κόκκινο 3D διαμάντι. Τέλος, ο συλλεκτικός χαρακτήρας τονίζεται και μέσα από το γραφικό που εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη των 10,1 ιντσών και απεικονίζει το lettering «1 of 555».

Οι παραγγελίες του AudiRSQ3 edition 10 years αναμένεται να ανοίξουν στο τέλος Οκτωβρίου και από τη στιγμή που μιλάμε για έναν περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων είναι δεδομένο ότι οι 555 μονάδες θα κάνουν «φτερά».