Όταν η αγαπημένη BMW του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου έβγαινε στο σφυρί (photos)


Η δημοπρασία είχε γίνει στο Μονακό και το αυτοκίνητο ήταν μια λευκή BMW 507 Roadster που είχε κατασκευαστεί σε μόλις σε 252 αντίγραφα. 

  • 11/1/2023

Το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2023 ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα και διαδέχθηκε στον πατέρα του Παύλο στις 6 Μαρτίου του 1964, σε ηλικία 24 ετών. Ένα από τα πολλά χόμπι του ήταν η συλλογή ξεχωριστών αυτοκινήτων. Ένα από αυτά ήταν και το σπάνιο roadster που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Είχε αποκτηθεί ως καινούργιο το 1959 από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β' «…τον τελευταίο μονάρχη τυπικά της Ελλάδας και νονού του Πρίγκιπα Γουίλιαμ της Αγγλίας», όπως είχε τονίσει στην ανακοίνωση του ο οίκος δημοπράτησης Bonham’s. Η πώληση της λευκής BMW 507 Roadster έχει προγραμματισθεί για τις 11 Μαΐου του 2018 στη Villa la Vigie στο Μονακό με εκτιμώμενη τιμή από 2,1 έως 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά το ποσό ξεπέρασε κάθε προσδοκία και άγγιξε τα 4,5 εκατ. ευρώ. 

Στην περιγραφή της Bonhams, τονιζόταν μεταξύ άλλων πως «…ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε κάνει μία από τις καλύτερες επιλογές στα σπορ αυτοκίνητα και για την εποχή εκείνη. Άλλωστε ήταν ένας εξαιρετικός αθλητής ενώ υπηρετήσει και στα τρία σώματα της Ελλάδος και είχε κατακτήσει το πρώτο ελληνικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα από το 1912».

Η BMW 507 Roadster σχεδιάστηκε ως η απάντηση απέναντι στην Mercedes 300 SL. Στόχος ήταν η παραγωγή 2.500 μονάδων αλλά λόγω κόστους δεν κατασκευάστηκαν πάνω από 252 αυτοκίνητα. Το roadster της BMW είχε αποκτηθεί από πολλούς διάσημους της εποχής όπως ο Elvis Presley, ο Fred Astaire, o John Surtees κ.α. Κάτω από το καπό είχε έναν V8 των 3,2 lt που απέδιδε 150 PS. Θωρείται ένα από τα ομορφότερα μοντέλα που έχει κατασκευάσει ποτέ η BMW. Και όχι άδικα…

Τo αυτοκίνητο μετά και τα βασιλικά του καθήκοντα, παρέμεινε στην Ελλάδα έως και το 1989, ωστόσο, στη συνέχεια μετανάστευσε στη Γερμανία όπου και αποκαταστάθηκε πλήρως στις αρχές τις δεκαετίες του 1990.

Μάλιστα, η διαδικασία της ανακατασκευής του κόστισε στο νέο ιδιοκτήτη του ένα σεβαστό ποσό με συνολικά έξι ψηφία. Κατά τη διάρκεια της αναπαλαίωσης, το χρώμα του αμαξώματος έγινε και πάλι λευκό -από ασημί- και οι επενδύσεις των καθισμάτων έγιναν μπλε ώστε να ταιριάζουμε με την υφασμάτινη οροφή.

Στην βασιλική προίκα του αυτοκινήτου ανήκει η χαρακτηριστική πινακίδα του αυτοκινήτου με το νούμερο 36, το ξύλινο τιμόνι της Nardi και το ραδιόφωνο της Becker. Το 2020 η BMW 507 Roadster ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν ο ίδιος οίκος δημοπράτησης το έβγαλε εκ νέου στο σφυρί. Αυτή τη φορά η τιμή που έπιασε άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: bonhmas.com