Αυστηροί έλεγχοι για τον εντοπισμό ανασφάλιστων Ι.Χ και μοτοσυκλετών- Βαριά τα πρόστιμα


Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ όσοι δεν ασφαλίζουν τα οχήματά τους. Το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι διασταυρώσεις. Το ύψος των προστίμων και ποινές φυλάκισης.

  • 20/8/2019

Τείνει να γίνει το πιο… σύντομο ανέκδοτο, αυτό με τον εντοπισμό των οδηγών που αφήνουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση που προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.

Και αυτό γιατί στην εποχή της ψηφιοποίησης οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Μεταφορών δεν μπορούν να «διασταυρώσουν» τις λίστες τους με εκείνες των ασφαλιστικών εταιρειών για να εντοπιστούν οι παραβάτες.

Θα το προσπαθήσουν εκ νέου, καθώς πληροφορίες θέλουν τον Σεπτέμβριο να ξεκινά μια νέα προσπάθεια εντοπισμού των παραβατών που δεν είναι λίγοι.

Κλικ ΕΔΩ για να δείτε εάν είναι ασφαλισμένο το όχημά σας!

Μισό εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα (436.653) δηλαδή 1 στα 8 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους είναι ανασφάλιστα. Αυτό έδειξε η… πρόσφατη έρευνα (2018) και είναι πράγματι ένας εντυπωσιακός αριθμός και δείχνει την αδιαφορία (ή μήπως ατιμωρησία;) παρά τα σχετικά αυστηρά πρόστιμα:

  • Στα 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ. εκ.
  • Στα 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ. εκ. και άνω.
  • Στα 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ. εκ.
  • Στα 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ. εκ. και άνω.

Για την πληρωμή τους η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει παράβολο για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης και θα πρέπει να το τακτοποιήσει εντός 8 ημερών. Στην αντίθετη περίπτωση οι ποινές είναι ακόμη πιο αυστηρές καθώς προβλέπεται ακόμη και φυλάκιση έως 1 έτος:

  • Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
  • Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
  • Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα ΦΔΧ, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.