Αυτά είναι τα 10 αυτοκίνητα που προτιμούν οι Ευρωπαίοι οδηγοί


Ποιά είναι τα 10 κορυφαία μοντέλα σε πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά το Μάιο του 2021, οι πωλήσεις και οι τάσεις της αγοράς.

  • 29/6/2021

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να προσπαθεί να συνέλθει μετά από το ισχυρό σοκ της πανδημίας και της έλλειψης ημιαγωγών, αλλά τον Μάιο που μας πέρασε σημειώθηκε θεαματική αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη με ανάλογη άνοδο των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2021, οι εγγραφές νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 73% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Jato Analytics. Βέβαια, η ζήτηση εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και τα 1.073.987 οχήματα που ταξινομήθηκαν συνολικά στις 26 ευρωπαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια του Μαϊου, είναι κατά 25% λιγότερα από τον Μάιο του 2019.

Η Jato Analytics δήλωσε στην ανακοίνωσή της: «Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά η αγορά ανακάμπτει πιο αργά από ό, τι πολλοί περίμεναν. Η οικονομική αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών περιορίζουν την ανάπτυξη σε μια στιγμή που η βιομηχανία απομακρύνεται επίσης από τους παραδοσιακούς κινητήρες και προσαρμόζεται στους αυστηρούς κανονισμούς για τις εκπομπές CO2.»

Τα ηλεκτρικά οχήματα σημείωσαν μερίδιο ρεκόρ τον Μάιο, αντιπροσωπεύοντας το 16% της αγοράς σε σύγκριση με το 11% πριν από ένα μήνα, τον Απρίλιο του 2021. Η ζήτηση για καθαρά ηλεκτρικά μοντέλα αυξήθηκε κατά 261% φτάνοντας τα 83.700 οχήματα και οι πωλήσεις plug-in υβριδικών αυξήθηκαν κατά 299% στα 87.700 οχήματα. Ταυτόχρονα, το μερίδιο αγοράς των SUV αυξήθηκε από 40,2% τον Μάιο του 2020 σε 44,6% τον περασμένο μήνα, μία σταθερή ανοδική πορεία σε σύγκριση με τον Μάιο του 2018 για παράδειγμα, όταν τα SUV αντιπροσώπευαν το 34% της αγοράς.

Η αγορά ενισχύθηκε επίσης από την έντονη ζήτηση για μεμονωμένα μοντέλα, όπως το Renault Clio, το Fiat 500 και το Volkswagen Golf, το οποίο και έχει επανακτήσει την πρώτη θέση ως το αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Το Tesla Model 3 ήταν στην κορυφή της κατάταξης των EV και το Ford Kuga ήταν το πιο δημοφιλές plug-in υβριδικό (PHEV).

Ας δούμε αναλυτικά τα αυτοκίνητα με τις καλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη τον Μάιο του 2021:

1. Volkswagen Golf: 23.106 μονάδες 

Το 8ης γενιάς Volkswagen Golf έφτασε στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2020. Ήταν πάντα ένα από τα αυτοκίνητα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Γηραιά Ήπειρο, οπότε δεν μας προκαλεί καμμία έκπληξη να το δούμε ξανά στην κορυφή. Το αρχέτυπο του οικογενειακού αυτοκινήτου επανέκτησε την κορυφαία θέση, την οποία είχε χάσει από το Peugeot 2008.

2. Renault Clio: 19,553 μονάδες 

Με αύξηση πωλήσεων κατά 23% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, το Clio είναι ο πρωτοπόρος στην ανταγωνιστική κατηγορία των supermini. Η Renault αναζωογόνησε το supermini της στα μέσα του 2020, εισάγοντας παράλληλα μια υβριδική επιλογή σε μία προσπάθεια να διευρύνει την γκάμα του και να ενισχύσει τo πράσινο προφίλ του μοντέλου της.

3. Fiat 500: 18.342 μονάδες 

Το στιλάτο και πανέμορφο Fiat 500 όχι μόνο διατηρεί την θέση του στο Top 10 των πωλήσεων, αλλά ανεβαίνει στην τρίτη θέση, οδηγούμενο κυρίως από την μεγάλη ζήτηση για τη νέα ηλεκτρική παραλλαγή του, το 500e. Διατηρώντας την ελκυστική ρετρό εμφάνιση των 500, το EV φαίνεται να κερδίζει την προτίμηση των Ευρωπαίων, ακόμη και 14 χρόνια μετά από την έξυπνη απόφαση της Fiat να αναβιώσει το θρυλικό της «λαϊκό αυτοκίνητο» το 2007.

4. Volkswagen T-Roc: 18.160 μονάδες  

Το χαρακτηριστικό μείγμα εργονομίας και πρακτικότητας της Volkswagen, τυλιγμένο σε ένα ελκυστικό πακέτο σε σχήμα crossover δεν μπορούσε παρά να γίνει εμπορική επιτυχία στην Ευρώπη. Η ζήτηση για το T-Roc αυξήθηκε κατά 85% φέτος, με τις 18.160 πωλήσεις του να το καθιστούν το SUV/crossover με τις καλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

5. Toyota Yaris: 17.373 μονάδες  

Ο Μάιος ήταν ένας καλός μήνας για το Toyota Yaris. Πουλήθηκαν συνολικά 17.373 αντίτυπα, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 112% σε σχέση με πέρυσι. Αναμένουμε και ανάλογη συνέχεια τον επόμενο μήνα, λόγω της αυξημένης ζήτησης για το νέο μοντέλο τέταρτης γενιάς.

6. Peugeot 2008: 16.349 μονάδες  

Το 2008 διατηρεί μια ισχυρή εμπορική παρουσία, με τις ταξινομήσεις του να αυξάνονται κατά 94% συγκριτικά με τον Μάιο του 2020. Ήταν στην πρώτη δεκάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εντυπωσιακό και αν μη τι άλλο ιδιαίτερα αξιοσημείωτο με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς και το χαμηλό ενδιαφέρον των καταναλωτών λόγω του Covid-19.

7. Peugeot 208: 15.891 μονάδες 

Το 208 επανέρχεται στο Top 10 των πωλήσεων, με άνοδο 45% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το μικρό hatchback της γαλλικής εταιρείας ξεχωρίζει για τον νέο ριζοσπαστικό σχεδιασμό, με ηλεκτρικά, ντίζελ και μοντέλα βενζίνης, έχοντας μία πλήρη παλέτα επιλογών σε μηχανικά σύνολα, ικανά χωρίς αμφιβολία να το βοηθήσουν να επιστρέψει και να εδραιώσει τη θέση του στα πρώτα δέκα μοντέλα.

8. Opel / Vauxhall Corsa: 15.715 μονάδες 

Φέρνοντας ένα ριζικά αναθεωρημένο σχεδιασμό, το νέο Corsa κέρδισε πολλά επιδοκιμαστικά σχόλια όταν αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2019. Τα κοινά μηχανικά μέρη με το Peugeot 208 ήταν ένα από τα συστατικά της επιτυχίας του. Όπως και με κάθε έναν από τους προκατόχους του, η Opel ελπίζει για συνεχόμενες καλές πωλήσεις και μετά από τους δύσκολους μήνες που προηγήθηκαν.

9. Dacia Sandero: 15.040 μονάδες  

Το προσιτό Sandero είναι το φθηνότερο αυτοκίνητο της κατηγορίας του, αλλά τώρα έρχεται με πιο κομψή νέα εμφάνιση και είναι γεμάτο με μερικά χαρακτηριστικά που άλλα σουπερμίνι μοντέλα θα θεωρούσαν «premium», όπως τους προβολείς LED και την οθόνης αφής. Μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα με το Renault Clio, και η προσιτή τιμή του έχει αναμφίβολα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην κατάταξη του στην πρώτη δεκάδα.

10. Skoda Octavia: 14.767 μονάδες  

Το αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Skoda διαχρονικά επανήλθε στις πρώτες δέκα θέσεις, χάρη στην ποιότητα, το ολοκληρωμένο τεχνολογικό του προφίλ και την πρακτικότητά του. Το μοντέλο τέταρτης γενιάς έχει πουλήσει 14.767 μονάδες τον Μάιο του 2021, με εντυπωσιακή αύξηση σε ποσοστό 73% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι.