Αυτά είναι τα 5 συστήματα που θα είναι υποχρεωτικά στα αυτοκίνητα από το 2022


Από το 2022, κάθε αυτοκίνητο που πωλείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να φέρει πέντε «βοηθούς», που θα συνεπικουρούν τον οδηγό σε διάφορες λειτουργίες.

  • 12/6/2021

Τα βοηθητικά συστήματα στα αυτοκίνητα γίνονται όλο και περισσότερο απαραίτητα στην καθημερινή οδήγηση στους πολύβουους, αστικούς δρόμους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται, μέσω μίας γενικότερης οδηγίας για την ασφάλεια στην οδήγηση, να ορίσει ακριβώς με ποιους «βοηθούς» θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο κάθε αυτοκίνητο που πωλείται στην επικράτειά της, αρχής γενομένης από το 2022.

Συγκεκριμένα, υποχρεωτικοί θα είναι:

  • Το Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης
  • Ο Βοηθός Διατήρησης του Οχήματος στη Λωρίδα
  • Το Emergency Stop Assist
  • Ο Ανιχνευτής Διάσπασης Προσοχής και Κούρασης
  • και ο Έξυπνος Βοηθός Ταχύτητας

Για τον τελευταίο βοηθό έχει γίνει κι η μεγαλύτερη κουβέντα, αφού η Ε.Ε. ορίζει πως θα πρέπει να είναι μόνιμα ενεργοποιημένος και να μην μπορεί να αποσυνδεθεί.

Οι πιέσεις των κατασκευαστών έχουν κάνει την Ε.Ε. να υποχωρήσει και να περιλαμβάνει τη δυνατότητα αποσύνδεσης του συστήματος με μεγαλύτερη πίεση του πεντάλ γκαζιού. Ωστόσο, θα είναι προσωρινή αποσύνδεση, οπότε όταν το όχημα απενεργοποιηθεί και ξεκινήσει ξανά, το σύστημα θα τεθεί ξανά σε ισχύ.

Ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC), δήλωσε:

«Πάνω από είκοσι χρόνια μετά την πρώτη δοκιμή αυτής της τεχνολογίας, είναι φανταστικό να βλέπουμε ότι το Intelligent Speed ??Assist να βρίσκεται επιτέλους σε όλα τα νέα οχήματα στην ΕΕ. Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την οδική ασφάλεια και ελπίζω ότι οι κατασκευαστές θα ξεπεράσουν τις ελάχιστες προδιαγραφές. Το Speed ??Assist σώζει ζωές, αποτρέπει σοβαρούς τραυματισμούς και εξοικονομεί καύσιμα και εκπομπές αερίων.»