Αυτή είναι η μοναδική BMW M3 Compact που κατασκευάστηκε ποτέ!


Αν και δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή, υπάρχει τουλάχιστον μία γνήσια BMW M3 Compact E36, που κατασκευάστηκε το 1996 και φορά το μοτέρ της Coupe με τους 321 ίππους.

  • 26/5/2021

Όταν η BMW ετοίμαζε να ρίξει στην αγορά τη σειρά 3 της γενιάς Ε36, γεννήθηκε η ιδέα της κατασκευής και μιας μικρότερης σε διαστάσεις έκδοσης, ώστε να ανταγωνίζεται τα hot hatches της εποχής. Το αμάξωμα ήταν σχεδόν ίδιο με το Coupe, αλλά κοντύτερο για να είναι και πιο προσιτό σε τιμή.

Έτσι μια ισχυρή Μ3 για την Compact δεν είδε ποτέ το δρόμο της παραγωγής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν κατασκευάστηκε τουλάχιστον μία. Το video από το BMW Group Classic παρουσιάζει τη μία και μοναδική Μ3 Ε36 Compact του 1996, που υπήρξε ποτέ, με το 6κύλινδρο μοτέρ S50B32, το οποίο χρησιμοποιούσε και η Coupe με τους 321 ίππους.

Το αμάξωμα της Compact είναι κοντύτερο κατά 23 εκατοστά, σε σχέση με την Coupe, που σημαίνει και ελαφρύτερο συνολικό βάρος (κατά 150 κιλά). Η δυναμική του μοντέλου τονίστηκε ακόμη περισσότερο με τα bucket καθίσματα της Recaro, τα οποία διαθέτουν επένδυση με alcantara και ένα roll-bar.

Παρά το μικρότερο μέγεθος του αυτοκινήτου, το μεταξόνιο παρέμεινε το ίδιο και η σταθερότητα στο δρόμο δεν επηρεάστηκε καθόλου. Δυστυχώς όμως η M3 Compact, δεν κατάφερε ποτέ να μπει στην παραγωγή. Για τους ενδιαφερόμενους παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλές μετατροπές κάπου εκεί έξω…