Αυτή είναι η νέα κεντρομήχανη Chevrolet C8 Corvette Stingray (video)


Μετά από μια μεγάλη περίοδο αναμονής και πολλές κατασκοπευτικές φωτογραφίες η πρώτη Corvette με τον κινητήρα στο κέντρο είναι γεγονός.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/7/2019

Μετά από έξι -και κάτι- δεκαετίες και αρκετά πρωτότυπα που δεν πέρασαν στη γραμμή παραγωγής η Corvette αφήνει την κλασική διάταξη του κινητήρας μπροστά κίνηση πίσω και γίνεται κεντρομήχανη. Παράλληλα σύμφωνα με την Chevrolet γίνεται και πιο προσιτή, μιας και στις ΗΠΑ θα ξεκινά από τις 55.600 δολάρια, ενώ με το πακέτο Z51 η τιμή αυξάνεται στις περίπου 60.000 δολάρια.

Το σίγουρο είναι πως τα πάντα σε σχέση με την προκάτοχό της είναι καινούργια, ενώ η εντυπωσιακή της εμφάνιση και παρά την αλλαγή της θέσης του κινητήρα παραπέμπει στη  C7. Από πλευράς διαστάσεων το μήκος της C8 είναι στα 4,63 m (αυξημένο κατά 137 mm), το πλάτος στα 1,933 m ( 56 mm), ενώ το απόβαρο ανέρχεται στα 1.527 kg (στα 166 σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο). 

Ολοκαίνουργια είναι η σχεδίαση της καμπίνας των επιβατών καθώς και η διαμόρφωση του εσωτερικού της με τις οθόνες τόσο για τον πίνακα οργάνων όσο και για τον έλεγχο του infotainment. Τα πάντα είναι οδηγοκεντρικά, ενώ χαρακτηριστική είναι η μεγάλη κεντρική κονσόλα που διαχωρίζει τον οδηγό από το συνοδηγό.

Πάντως τα κλασικά μπουτόν δεν λείπουν μιας και χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του κλιματισμού, ενώ είναι τοποθετημένα στη σειρά στην άκρη της κονσόλας. Ο χώρος αποσκευών (μπροστά και πίσω) προσφέρει συνολικά 356 lt και μπορεί να φιλοξενήσει και το αφαιρούμενο τμήμα της οροφής.

Ο κινητήρας που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τις πλάτες οδηγού συνοδηγού και είναι ορατός μέσω ενός γυάλινου καλύμματος είναι ο ατμοσφαιρικός V8 LT2 των 6.200 cc, ο οποίος ναι μεν προέρχεται από τον αντίστοιχο LT1 αλλά είναι ριζικά ανανεωμένος. Η απόδοση του είναι 502 PS και 637 Nm και συνδυάζεται αποκλειστικά με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων (που έχει διακόπτες αντί για κλασικό επιλογέα).

Κινητήριοι τροχοί είναι φυσικά οι πίσω, το 0-60 mph ολοκληρώνεται σε λιγότερα από 3,0 sec, ενώ στην πορεία όπως είναι αναμενόμενο θα ακολουθήσουν και άλλες πιο ισχυρές εκδόσεις. Από την βασική έκδοση περιλαμβάνεται τόσο η ανάρτηση Magnetic Ride Control με τα μαγνητοροϊκής τεχνολογίας αμορτισέρ όσο και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.