Aυτή είναι η πιο πρωτοποριακή Mercedes που κατασκευάστηκε ποτέ (Video)


Η C111 που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης το 1970 υπήρξε αναλογικά το πιο προχωρημένο αυτοκίνητο που κατασκεύασε η γερμανική εταιρία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/3/2020

Ανάμεσα στα πολλά και ξεχωριστά αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει στην μεγάλη ιστορία της η Mercedes, η C111 διατηρεί ξεχωριστή θέση, καθώς για την εποχή της (αλλά ακόμα και για σήμερα) υπήρξε ένα όχημα που άφησε άφωνο τον πλανήτη του αυτοκινήτου.

Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την παρουσίασή της στη Γενεύη του 1970 (είχε κάνει ένα μικρό πέρασμα και από την Φρανκφούρτη λίγους μήνες πριν) και τόσο το σχέδιό της όσο και οι προδιαγραφές της είναι ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα αρκετά εντυπωσιακές. 

Η C111 ήταν μία προσπάθεια της Mercedes να δώσει το "παρών" στο ξεκίνημα των supercars που γινόταν εκείνη την εποχή, κυρίως με την Μiura και τις Ferrari, αλλά και ένα εργαστήριο ερευνών για διάφορες προωθημένες τεχνολογίες που θα εφαρμόζονταν σε μελλοντικά σπορ μοντέλα της.

Βαμμένη στο χρώμα που έμεινε στην ιστορία, ένα έντονο πορτοκαλί, η C111 είχε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σφηνοειδές αμάξωμα με πόρτες "φτερά γλάρου" και πολύ πρωτοποριακές αεροδυναμικές λύσεις, χωρίς να ξεχνά ότι έπρεπε να είναι και πρακτική, έχοντας ακόμα και πορτμπαγκάζ στο πίσω μέρος.

Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που σχεδιάστηκε αποκλειστικά σε υπολογιστή, με την τότε τεχνολογία να της επιτρέπει να επισπεύσει την εξέλιξή της κατά 4 μήνες. Υπήρξαν τρεις εκδόσεις, όλες διθέσιεςς και με τον κινητήρα στον κέντρο, δύο εκ των οποίων χρησιμοποιούσαν κινητήρα Wankel o οποίος εκείνη την εποχή ήταν πολύ στα επάνω του αφήνοντας μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον.

Η μία από αυτές, η C111/II χρησιμοποιούσε τέσσερις (!) τέτοιους κινητήρες σε σειρά με 350 άλογα, 0-100 km/h σε 4,9 δευτερόλεπτα και τελική πάνω από 300 km/h, όμως αργότερα μέσα στην χρονιά προτιμήθηκε ένας V8 των 3,5 λίτρων καθώς το αυτοκίνητο αποτελούσε πεδίο ερευνών για την εταιρία. Όχι μόνο στους κινητήρες αλλά και στα υπόλοιπα μηχανικά μέρη (αναρτήσεις, φρένα κ.λπ) ενώ ψαχνόταν και το αεροδυναμικό πακέτο με αρκετές παραλλαγές στο αμάξωμα. 

Το πρόγραμμα διατηρήθηκε στην ζωή για κάποια χρόνια, με πειραματισμούς με κινητήρες diesel και την κορύφωση να έρχεται με τον V8 των 4,8 λίτρων να αποδίδει 500 άλογα και να δίνει στο αυτοκίνητο την πραγματική του αξία. Το συγκεκριμένο έκανε αρκετά ρεκόρ στην πίστα Nardo όπου ξεπέρασε τα 400 km/h.

Σε όλη την πορεία του παρέμεινε πάντως ένα πειραματικό σχέδιο, άτι που αρκετοί από τους πλούσιους πελάτες της δεν το είχαν καταλάβει και είχαν δώσει λευκές επιταγές στην εταιρία έτσι ώστε να προλάβουν να την πάρουν όταν θα έβγαινε στην παραγωγή. 

Αυτό πάντως ήταν στα σχέδια της εταιρίας αρχικά, όχι ως κορυφαίο supercar αλλά κάτι πιο προσιτό από την Παγόδα, όμως η πετρελαϊκή κρίση οδήγησε το project στα συρτάρια και τις λίγες C111 που είχαν κατασκευαστεί στα μουσεία της εταιρίας και στις αναμνήσεις όλων όσων θυμούνται την αναστάτωση που προκάλεσε 50 ολόκληρα χρόνια πριν.