Aυτή η McLaren F1 θα σπάσει όλα τα ρεκόρ (Video)


Πρόκειται για το πιο hot όνομα αυτή την στιγμή στις δημοπρασίες σχετικά με αυτοκίνητα παραγωγής των τελευταίων τριάντα ετών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: SOTHEBY'S
  • 25/8/2018


Eίναι χωρίς αμφιβολία το πιο εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο των τελευταίων δεκαετιών. Το πνευματικό τέκνο του Gordon Murray, η McLaren F1, υπήρξε το αυτοκίνητο που ουσιαστικά ξεκίνησε την ιστορία των σύγχρονων hypercars, αφού ακόμα και σήμερα, οι επιδόσεις της είναι πραγματικά εξωπραγματικές.

Το ίδιο εξωπραγματικές είναι και οι τιμές που πιάνει στις δημοπρασίες. Και αν πριν μερικά χρόνια αρκούσαν 2-3 εκατομμύρια δολάρια για αγοράσει κανείς μία F1, τώρα τα πράγματα έχουν ξεφύγει πραγματικά. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο απέκτησε ξαφνικά μία τεράστια αξία στο χρηματιστήριο αξιών των πανάκριβων classics, με τιμές που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια δολλάρια.

Η προηγούμενη πιο ακριβή είχε πωληθεί στα 15,6 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή εδώ που βλέπουμε, με το σασί νούμερο 14 αναμένεται να αλλάξει χέρια για τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό απίστευτο για σύγχρονο αυτοκίνητο, αν και δικαιολογημένο όχι μόνο από την ιστορική αξία των μόλις 106 μονάδων που φτιάχτηκαν, αλλά και από το ότι η συγκεκριμένη είναι και με το ειδικό αεροδυναμικό κιτ που φορούσε το αντίστοιχο αγωνιστικό μοντέλο στους αγώνες αντοχής.

Η εν λόγω McLaren ήταν αρχικά κίτρινη, όμως στην πορεία των αλλαγών των ιδιοκτητών της άλλαξε και χρώμα. Βρίσκεται στις ΗΠΑ από το 2002 και μπορεί να κυκλοφορήσει κανονικά στον δρόμο λόγω και κάποιων μικρών αλλαγών που γίνονταν στους προφυλακτήρες σε όσα αυτοκίνητα έφθασαν στην Αμερική. Το αυτοκίνητο είναι αρκετά γνωστό στους φανατικούς φίλους της αυτοκίνησης των ΗΠΑ καθώς έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις ενώ έχει περάσει και από τα χέρια των δοκιμαστών του Road and Track. 

Όσο για την αξία της, αυτή αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 εκατομμύρια δολάρια σε μία κλειστή πώληση και όχι σε ανοιχτή δημοπρασία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος κάτοχός της την είχε αγοράσει σε δημοπρασία στο Monterey το 2006 για μόλις 2 εκατομμύρια δολάρια. Καθόλου άσχημος τρόπος να βγάλεις 20 εκατομμύρια μέσα σε λίγα χρόνια, οδηγώντας παράλληλα και ένα από τα πιο επιθυμητά αυτοκίνητα στον κόσμο.