Αυτή η πολιτεία απαγορεύει στα σκυλιά να... βγάζουν το κεφάλι τους από το παράθυρο


Αν αρέσει στο σκύλο σας να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου την ώρα που οδηγείτε, μάλλον η πολιτεία της Φλόριντα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 6/3/2023

Η Πολιτεία της Φλόριντα ανανεώνει και επεκτείνει τη νομοθεσία που αφορά στην προστασία και την ευημερία των ζώων, κάνοντας τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα απ' όσο θα έπρεπε.

Στο πλαίσιο της ανανεωμένης νομοθεσίας, καλύπτεται ένα αρκετά ευρύ φάσμα ενεργειών, οι οποίες απαγορεύονται για το καλό των ζώων. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση της εκμετάλλευσης των ζώων για τη διεξαγωγή δοκιμών για προϊόντα ομορφιάς, της αφαίρεση των νυχιών των γατών, αλλά και τη δημιουργία μιας δημόσιας βάσης δεδομένων για τους παραβάτες και κακοποιητές ζώων

Όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ λογικά, και κρίνουμε μάλλον ότι είναι και αρκετά απαραίτητα. Το νομοσχέδιο όμως δεν ολοκληρώνεται εκεί. Το επόμενο μέρος, απαγορεύει στους οδηγούς «να δρουν με συγκεκριμένο τρόπο σχετικά με τη μεταφορά σκύλων σε δημόσιους δρόμους.»

Στην πράξη, το πρώτο σκέλος αυτού του τμήματος αναφέρεται στην απαγόρευση της τοποθέτησης ενός σκύλου πάνω στην αγκαλιά του οδηγού, όσο το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση. Το δεύτερο σκέλος έχει το ίδιο νόημα, κάνοντας λόγο για μοτοσυκλέτες αυτή τη φορά. Αν ζείτε στη Φλόριντα και έχετε σκύλο, δε θα μπορείτε να τον έχετε μπροστά στα πόδια σας όσο ταξιδεύετε, ακόμα κι αν αυτός φοράει ειδικά γυαλιά και κράνος, προσφέροντας θέαμα στους υπόλοιπους οδηγούς.

Το τρίτο μέρος αυτής της απόφασης είναι αυτό που ήρθε να ταράξει τους ιδιοκτήτες σκύλων -και τους ίδιους τους σκύλους- αφού, σύμφωνα με αυτό, ο οδηγός δεν μπορεί να «επιτρέπει στον σκύλο του να εκτείνει το κεφάλι του ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός του εκτός του παραθύρου του οχήματος, όσο αυτό βρίσκεται σε κίνηση σε έναν δημόσιο δρόμο.» Ναι, καλά καταλάβατε. Είναι πλέον παράνομο ο σκύλος σας να βγάζει το κεφάλι του από το παράθυρο.

Αυτό είναι παράγωγο της νομοθεσίας που αφορά την ασφαλή μεταφορά των σκύλων μέσα σε ένα όχημα, η οποία θέλει τον περιορισμό του ζώου μέσα σε κλουβί ή από κάποιον επιβάτη, πλην του οδηγού, ή δεμένο με ασφαλή τρόπο με ειδικό ιμάντα ασφαλείας ή ζώνη. Όσο για τα pickup φορτηγά, οι επιλογές περιορίζονται σε μόλις μία, αυτή του κλουβιού, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο στην κατασκευή της καρότσας.