Αυτό είναι το νέο Subaru WRX που δεν θα έρθει στην Ευρώπη (Video)


H πέμπτη γενιά του θρυλικού Subaru WRX έρχεται –αλλά όχι και στην Ευρώπη- πολύ αναβαθμισμένη με μεγαλύτερου κυβισμού κινητήρα.

  • 11/9/2021

Έφτασε η στιγμή για την πρεμιέρα της νέας πέμπτης γενιάς του Subaru WRX, του εμβληματικού τετρακίνητου sedan της ιαπωνικής φίρμας.

Τεχνικά, η βάση είναι η πλατφόρμα Global Platform της ιαπωνικής εταιρείας, στην οποία βασίζεται και το Outback και προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη ακαμψία έως και κατά 75%. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλώσει και άλλο το κέντρο βάρους και έχουν αυξηθεί ελάχιστα τα μετατρόχια, ενώ για πρώτη φορά η ανάρτηση είναι ενεργή, με τρία διαφορετικά setup ρυθμίσεων (Comfort, Normal και Sport).

Εντελώς καινούργιος είναι και ο κινητήρας, αφού ο προηγούμενος δίλιτρος turbo boxer έδωσε τη θέση του σε έναν επίσης επίπεδο 4κύλινδρο 2.400 κυβικών, ο οποίος αποδίδει 275 άλογα και 349 Nm ροπής.

Ο boxer κινητήρας συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, ή με αυτόματο CVT, το Subaru Performance Transmission των 8 ταχυτήτων, ενώ στάνταρ είναι η το σύστημα τετρακίνησης AWD της Subaru. Οι  Ιάπωνες λένε ότι τα νέα μεγαλύτερα πιστόνια του κινητήρα και το βελτιωμένο turbo του έχουν δώσει καλύτερη απόκριση και πιο ομαλή και πλατιά καμπύλη ροπής από το προηγούμενο σύνολο.

Στο σχεδιαστικό κομμάτι,  το νέο WRX είναι εντελώς φρέσκο ποντάροντας σε μία γνωστή για τη Subaru σπορ εικόνα. Τα κλασικά στιλιστικά στοιχεία του μοντέλου είναι και στη νέα γενιά, όπως η εισαγωγή αέρα στο καπό, οι φαρδιοί προφυλακτήρες και φτερά και η συνολικά επιθετική εμφάνιση. Οι προβολείς έχουν γίνει στενότεροι, ενώ ειδικά στην έκδοση GT ξεχωρίζουν οι σκούρες ματ γκρι ζάντες των 18 ιντσών.

Νέα εικόνα συναντάμε και στο εσωτερικό, με την οθόνη των 11,6 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό να έχει όλες τις τελευταίες δυνατότητες διασύνδεσης, ενώ προαιρετικά υπάρχει και ηχοσύστημα της Harman Kardon. Το παρόν δίνει και το σύνολο των συστημάτων ασφαλείας (βλέπε σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, προσαρμοζόμενο cruise control και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης) με αναβαθμισμένες κάμερες και βελτιωμένο λογισμικό.

Το νέο Subaru WRX θα αρχίσει να διατίθεται εμπορικά στις αρχές του 2022 και αναμένεται και η πιο καυτή έκδοση STI που θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον.