Αυτό είναι το πλάνο της επέλασης της ηλεκτροκίνησης στην παγκόσμια αγορά


Η «έκρηξη» στις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων και ο πλήρης τερματισμός της κατασκευής των θερμικών κινητήρων έρχεται πιο σύντομα, από ότι αναμενόταν. Όπως ακριβώς και με το internet! 

  • 22/6/2021

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα επόμενα χρόνια αναμένεται ραγδαία αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά την υφήλιο, η οποία θα οδηγήσει σε τεχνολογική επανάσταση, που παρομοιάζεται σαν την «έκρηξη» του internet που έγινε πριν από περίπου 20 χρόνια. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες ασπάζονται αυτή την άποψη και τρέχουν ήδη να προλάβουν τις εξελίξεις.

Ο «θάνατος» των κινητήρων εσωτερικής καύσης έρχεται πιο σύντομα από ότι αναμενόταν. Ήδη κάποιες εταιρείες έχουν ανακοινώσει όχι μόνο τη μείωση κατασκευής τους, αλλά σε μερικές περιπτώσεις και τον πλήρη τερματισμό τους.

Η General Motors έχει πει πως μέχρι το 2035 θα κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, ενώ η Ford θα διαθέτει ηλεκτρικά μόνο στη Ευρώπη από το 2030 και μετά. Η Volkswagen έχει δηλώσει πως έως το 2030, το 70% των αυτοκινήτων της θα είναι ηλεκτρικά. Η Jaguar θα ακολουθήσει τα ίδια χνάρια μόνο με EVs από το 2025, αλλά και η Volvo από το 2030.

Το σύστημα ηλεκτροκίνησης του XC40 Electric, του πρώτου αμιγούς ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Volvo.
Το σύστημα ηλεκτροκίνησης του XC40 Electric, του πρώτου αμιγούς ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Volvo.

Είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να απαλλαγούμε μια για πάντα από την ανάγκη του πετρελαίου. Να φανταστείτε ότι παρά τη σημαντική μείωση στις πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων, λόγω της πανδημίας του COVID-19, το 2020, τα ηλεκτρικά μοντέλα αυξήθηκαν κατά 43%, φτάνοντας τα 3,2 εκατομμύρια.

Πριν από περίπου τριάντα χρόνια είχαμε τη δημιουργία του internet. Από τα 16 εκατομμύρια χρήστες του 1995, φτάσαμε τα 513 εκατομμύρια το 2001, ενώ σήμερα το νούμερο ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια. Σημαντικό παράγοντα στη ταχύτατη εξάπλωση του internet έπαιξε η πτώση στις τιμές των υπολογιστών.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι προς το παρόν ακριβά, λόγω του κόστους των μπαταριών τους. Πριν από δέκα χρόνια μια κιλοβατώρα στοίχιζε 1.000 δολάρια, ενώ σήμερα περίπου 100 δολάρια. Το νούμερο αυτό θα πέφτει συνεχώς και τα αυτοκίνητα θα γίνονται πιο προσιτά.

Αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 5% του στόλου. Σε μόλις τέσσερα χρόνια από σήμερα, οι αναλυτές πιστεύουν πως θα έχει αυξηθεί κατά 20%, ενώ μέχρι το 2030, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών θα έχουν αγγίξει το 40%. Από εκεί και μετά, στα επόμενα δέκα χρόνια προβλέπεται πως κάθε νέο αυτοκίνητο που θα πωλείται θα είναι ηλεκτρικό.