Αυτό είναι τo πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει η Stellantis στο αμερικανικό δημόσιο


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Stellantis προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο για την "παρατυπία" που είχε εντοπιστεί σε περισσότερα από 100.000 οχήματα της FCA.

  • 27/5/2022

Με ένα πρόστιμο της τάξεως των 300 εκατ. δολαρίων προς το αμερικανικό δημόσιο και την πολιτεία της Καλιφόρνια φαίνεται να κλείνει η εμπλοκή της Stellantis με το σκάνδαλο που ξέσπασε τα προηγούμενα χρόνια στις ΗΠΑ και στο οποίο βρέθηκε από… σπόντα μετά τη εξαγορά της -συγχωνευμένης με την PSA- Fiat Chrysler Automobiles .

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η FCA ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφορικά με τη χρήση του κινητήρα 3.0L EcoDiesel που χρησιμοποίησε σε περισσότερα από 100.000 αυτοκίνητα Ram 1500 και Jeep Grand Cherokee από το 2014 έως και το 2016.

Σύμφωνα με τις αναφορές το συγκεκριμένο κινητήριο σύνολο ήταν εφοδιασμένο με λογισμικό που μπορούσε να παραποιήσει τα επίπεδα ρύπανσης σε συγκεκριμένες στιγμές της λειτουργίας του.

Η Περιβαλλοντική Αρχή της Αμερικής μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Dieselgate με πρωταγωνίστρια την Volkswagen προχώρησε σε πιο αυστηρούς ελέγχους στα οχήματα και έτσι προέκυψε ότι η FCA χρησιμοποιούσε πετρελαιοκινητήρες που δεν συμβάδιζαν με τα επιτρεπόμενα όρια των εκπομπών του οξειδίου του αζώτου (ΝΟx).

Το ύψος του προστίμου δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Από τη μεριά του το Reuters επικοινώνησε τόσο με στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που χειρίζεται την υπόθεση όσο και με στελέχη της Stellantis αλλά αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Πηγή: reuters.com