Αυτό το Audi Sport Quattro κρύβει στο καπό του 700 PS (video)


Η LCE Performance πήρε στα "χέρια" της το ιστορικό μοντέλο και με όπλο την τεχνολογία της σύγχρονης εποχής απογείωσε τη δύναμή του . 

  • 8/2/2022

Το Μάρτιο του 1980 στο ‘Εκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα τρίθυρο μοντέλο της Audi που βασιζόταν στη φιλοσοφία του Audi 80 και έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της αυτοκίνησης. Ο λόγος για το Audi Quattro το οποίο στα χρόνια που ακολούθησαν έγραψε χρυσές σελίδες στο χώρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ και έθεσε νέα στάνταρ σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τότε για την τετρακίνηση

Μέσα από το αρχικό μοντέλο προέκυψε το Audi Sport Quattro το 1983. Κατασκευάστηκε για να συμμετέχει η Audi στο «Group B» με σηματική διαφοροποίηση το μικρότερο μεταξόνιο που έφτανε τα 2.204 mm. Αυτός ήταν και ο λόγος που κάποιοι του κόλλησαν το προσωνύμιο «κοντό».

Συνολικά κατασκευάστηκαν 224 μονάδες ώστε να έρθει η έγκριση για τη συμμετοχή στους αγώνες και κάθεμια εφοδιαζόταν με έναν 5κύλινδρο turbo κινητήρα με χωρητικότητα 2.1 L. Το σύστημα υπερπλήρωσης KKK-K27 προερχόταν από την Borg Warner και «δούλευε» στα 1.2 bar, με την ισχύ να φτάνει τους 306 PS/6.700 rpm και η ροπή τα 350 Nm.

Οι εποχές από τότε άλλαξαν δραματικά και μαζί άλλαξε και η τεχνολογία των κινητήρων, με τα σύνολα πλέον να αποδίδουν σημαντικά υψηλότερους αριθμούς. Έχοντας αυτό κατά νου, οι μηχανικοί του οίκου LCE Performance από το Markdorf της Γερμανίας, αποφάσισαν να φέρουν το ιστορικό μοντέλο στο «σήμερα» πραγματοποιώντας μια σειρά βελτιώσεων που απογείωσε την ιπποδύναμη στους 700 PS.

Για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα ο αρχικός κινητήρας αντικαταστάθηκε από έναν 5κύλινδρο 20βάλβιδο turbo-diesel της Audi ρυθμισμένο στα 2.0 bar. Το σύνολο το οποίο προέρχεται από ένα Audi A6, έχει χωρητικότητα 2.5 L., ο στροφαλοφόρος άξονας είναι 92.8 mm και προήλθε από ένα 2.5 L βαν της VW, ενώ τα πιστόνια είναι σφυρήλατα. Την ίδια στιγμή οι μηχανικοί υποστηρίζουν πως η δύναμη μπορεί να ξεπεράσει τους 1.000 PS με το turbo ρυθμισμένο στα 3.4 bar αλλά από εκεί και πέρα η ομαλή λειτουργία του κινητήρα μπαίνει σε… επικίνδυνα μονοπάτια.

Παρεμβάσεις υπήρξαν και στην εξωτερική εμφάνιση του με την επιλογή αυτού του "γλυκού" κόκκινου χρωματισμού να δένει αρμονικά με τον σχεδιασμό του μοντέλου. Όσο περίεργο και αν φαίνεται αυτή η πρόταση του Audi Sport Quattro μπορεί να κυκλοφορήσει κανονικά στους δρόμους της Γερμανίας και η αρχική τιμή του πακέτου ξεκινά από τις 90.000€.

Απολαύστε το Audi Sport Quattro στο παρακάτω video…